Începând cu data de 1 octombrie 2024, Județul Alba a avansat în etapa a treia a implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, conform anunțului IPJ Alba. Aceasta etapă include identificarea și amenajarea spațiilor dedicate activităților de monitorizare, procesul de dotare a acestora cu echipamentele necesare fiind completat.
Acest sistem electronic este destinat să îmbunătățească protecția drepturilor persoanelor aflate sub măsuri de protecție, nefiind o metodă de constrângere, ci o soluție de supraveghere care asigură respectarea măsurilor impuse de instanță în diverse proceduri legale. Utilizarea acestor dispozitive are scopul de a preveni contactul fizic între victimele violenței domestice și agresori, precum și de a asigura respectarea obligațiilor legale în cazul arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.
Monitorizarea se efectuează într-un mod sistematic pe teritoriul României, utilizând identificatorii dispozitivelor electronice, iar datele personale ale persoanelor implicate sunt confidențiale și accesibile doar organelor de supraveghere competente. Acestea vor putea verifica, în condiții legale, locatia celor supravegheați pentru a asigura respectarea măsurilor de protecție.
Statistica incidentelor de violență domestică în județul Alba
În primele opt luni ale anului 2024, polițiștii din județul Alba au emis 188 de ordine de protecție provizorii, dintre care 23 au fost validate de instanțe. În această perioadă, autoritățile au intervenit în 1.143 de cazuri de violență domestică, cu un număr de 644 de incidente în mediul urban și 499 în cel rural.
Raportat la aceeași perioadă a anului precedent, infracțiunile legate de violența domestică au scăzut cu 2,16%, de la 511 la 497 de fapte. Această scădere sugerează o încredere crescută a victimelor în a solicita ajutorul Poliției Române.
Înregistrările indică o creștere a cazurilor de loviri sau alte violențe, precum și a nerespectării ordinelor de protecție, în timp ce infracțiunile de amenințare au cunoscut o scădere. Cele mai frecvente infracțiuni au fost „lovirea sau alte violențe”, reprezentând 52,10% din total, urmate de „abandonul de familie” cu 14,85%.
Analizând locul comiterii, 321 de infracțiuni au avut loc în mediul urban, 203 în rural, 331 la domiciliu și 166 în spațiul public. În total, au fost identificați 505 autori și 545 de victime în această perioadă.
Instanțele au emis 105 ordine de protecție, dintre care 38 au fost transformate din ordine provizorii. În cazul nerespectării acestor ordine, au fost raportate 53 de infracțiuni, cu o distribuție aproape egală între mediul urban și rural.
Polițiștii continuă să emită ordine de protecție provizorii atunci când se constată un risc iminent de violență, având ca scop protecția victimelor și prevenirea unor acte violente.