Astăzi se împlinesc 145 de ani de la aprinderea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial, realizat de Thomas Alva Edison în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey. În 1880, Edison a făcut și prima distribuție de energie electrică, instalând o centrală pe pachebotul „Columbia”, prima navă iluminată electric.
Invențiile lui Edison și controversele
Edison, cunoscut pentru cele 1.093 de brevete ale sale, a fost un inventator important în domenii precum electricitatea (becul cu filament), telefonia, înregistrarea sunetului (fonograful) și cinematografia (kinetoscopul). Totuși, au existat și controverse legate de faptul că și-a atribuit munca altora.
Un exemplu este Nikola Tesla, care a lucrat pentru Edison. În 1885, Tesla a reparat un generator defect al transatlanticului „Oregon”, pentru care Edison i-a promis o recompensă de 50.000 de dolari. Deși Tesla a rezolvat problema, Edison nu i-a oferit suma promisă, spunând că a fost o glumă. Tesla a continuat pe cont propriu, dezvoltând curentul alternativ, care s-a impus în timp.
Un alt exemplu este Georges Méliès, creatorul filmului „Le voyage dans la lune”. Tehnicienii lui Edison au furat o copie a filmului, distribuindu-l în rețeaua de cinematografe din SUA, aducându-i lui Edison profituri semnificative, în timp ce Méliès nu a mai recuperat investiția din cauza lipsei unei legi privind drepturile de autor.
Edison rămâne o figură complexă, atât pentru inovațiile sale, cât și pentru controversele din jurul său.