Update: 19 septembrie 2024: Premierul Marcel Ciolacu i-a primit la negocieri pe nevăzători. Protest al nevăzătorilor în Piața Victoriei, reducerea drastică a pensiilor, principala nemulțumire

- Nationale - septembrie 19, 2024
Distribuie

Update: Premierul Marcel Ciolacu va întâlni joi, la ora 12:00, reprezentanții asociațiilor de nevăzători care protestează în fața Guvernului, la Palatul Victoria, conform unei informații furnizate de Executiv.

Joi, 19 septembrie 2024, între orele 10:00 și 15:00, Asociația Nevăzătorilor din România organizează un protest de amploare în alveola centrală din Piața Victoriei, București.  La acest moment, în spațiul ales pentru protest se află câteva sute de persoane din mai multe zone din țară și se așteaptă ca delegații din mai multe județe să sosească pe parcursul zilei. Principala nemulțumire este legată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la 1 septembrie și care aduce „prejudicii majore” pentru persoanele cu dizabilități vizuale.

Conform noii legi, pensiile persoanelor nevăzătoare au fost reduse cu 60% – 80%, o situație pe care protestatarii o consideră „revoltătoare și inacceptabilă”. Asociația susține că această reducere are la bază o eroare gravă în formula de calcul a stagiului de cotizare, deși legea recunoaște dreptul nevăzătorilor de a se pensiona după doar o treime din stagiul complet.

„Aplicarea mecanică a principiului contributivității are consecințe dramatice asupra comunității nevăzătorilor. Pensiile recalculare nu vor fi indexate cu inflația și vor rămâne înghețate pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce va afecta semnificativ puterea de cumpărare”, se arată în comunicatul Asociației Nevăzătorilor.

Asociația Nevăzătorilor solicită adoptarea unui act normativ care să restabilească echitatea în sistemul public de pensii și amenință cu acțiuni juridice dacă nu se vor lua măsuri rapide.

„Este inadmisibil ca nevăzătorii, deja marginalizați, să fie împinși spre sărăcie și excluziune socială. Continuăm protestele până când aceste nedreptăți vor fi corectate”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Service camioane
Comments are closed.