20 iulie: Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, cel aducător de ploi

- Abrud - iulie 20, 2024
Distribuie

Pe 20 iulie creştinii ortodocşi și cei greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, cel aducător de ploi, cel care aruncă grindină, provoacă fulgere sau tunete, cel care alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul. Sfântul Ilie este cunoscut și ca ocrotitor al recoltelor.

Conform tradiției bisericești, Ilie este un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de Diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și dăruindu-i un car tras de cai albi, l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

Când tună şi fulgeră, Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul pleacă la vânătoare de demoni şi atunci când fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Tradiţia populară ne spune că, datorită puterii imense pe care Dumnezeu i-a dat-o pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, luându-i puterea dintr-o mână şi dintr-un picior, Dumnezeu i-a temperat forţa.

De Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, printre care nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuiocul şi îl duc la Biserică aşezându-l la icoane, pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copiilor morţi devreme, împart fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

Superstiţii de Sfântul Ilie:

-purtarea ramurilor de salcie pentru a-i feri pe oameni de trăznete;
-în ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor;
-oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
-tot în aceasta zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
-oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul;
-dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
-plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi;
-fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Dintre cei aproape 130.000 de români sărbătoriţi de Sfântul Ilie, peste 110.000 sunt bărbaţi, iar peste 15.000 sunt femei.

În această zi îi aniversăm pe cei care poată numele Ilie, Ilinca, Lică, Iliuță, Ilia, Lia, Elias, Eliana, Eliade, Ilieș, Iliuș, Iliev, Liana.

De asemenea, Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul este ocrotitorul spiritual al slujitorilor zborului. Așadar pe 20 iulie sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU