21 martie a fost declarată Ziua Mondială a Teatrului de Animație (a teatrului de păpuși sau a marionetiștilor și păpușarilor). Această zi a fost instituită pentru a celebra cultura și arta teatrului de animație din întreaga lume. Această zi a fost instituită în anul 2003, în cadrul congresului internațional UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor), cu scopul de a promova arta teatrului de păpuși și de a uni comunitatea teatrală la nivel mondial.
„Păpușa își are originile în una dintre formele cele mai primitive și originale ale artei: din joc și nu din reprezentarea sacrului, cum s-a susținut. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent și care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme și conținuturi.
Marioneta, datorită naturii sale transgresivă, a fost un motiv de frică și a fost persecutată de regi, împărați, emiri, țari sau de alte forme abuzive ale puterii, pentru că acest personaj din lemn și cârpă, amabil și pitoresc este purtătorul unui ascuțit talent critic și judecator,utilizând sarcasmul, ironia, umorul cu talent, ritm și efect tăios.
Probabil că adolescența este perioada din viață în care ne identificăm mai bine cu această străveche artă, pentru că tinerii sunt purtătorii aceluiași tip de energie garnisită cu o iresponsabilitate pasională, reacționînd cu aceiași ardoare la tot ceea ce critică, admiră sau judecă. Poate aceasta este cauza pentru care tinerii sunt ținta preferată a campaniilor mediatice care transformă esențialul în banal și fac apologia non valorilor”, spunea în 2014 Eduardo Di Mauro de la Teatrul Tempo, Venezuela.
Sursa foto: Teatrul de Păpuși „Prichindel”
Citește și: