24 februarie: Dragobetele – Sărbătoarea iubirii la români

- Din Judet - februarie 24, 2025

Dragobetele, cunoscut și sub denumirea de „Cap de Primăvară”, este o sărbătoare tradițională românească, celebrată în funcție de zona etnografică la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie. În Muntenia, Dragobetele coincide cu sărbătoarea religioasă a Aflării capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, pe 24 februarie. 

Originea și semnificația sărbătorii

Potrivit legendei, Dragobetele este fiul Babei Dochia, întruchipând principiul pozitiv, spre deosebire de mama sa, care este percepută ca un simbol al iernii și al încercărilor grele. Baba Dochia este descrisă ca o bătrână rea, care își supune nora la numeroase suferințe și este asociată cu zilele friguroase de la începutul lunii martie.

În schimb, Dragobetele este o figură tânără și veselă, parte dintr-un grup de personaje calendaristice legate de venirea primăverii, alături de Sângiorz și Sântoader. În această zi specială, păsările nemigratoare încep să se împerecheze și să-și construiască cuiburile, un simbol al iubirii și al noilor începuturi. Tot astfel, în tradiția populară, tinerii trebuiau să se întâlnească și să „facă Dragobetele” pentru a avea parte de iubire tot anul.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete

Un obicei bine cunoscut în satele unde sărbătoarea este păstrată spune: „Dragobetele sărută fetele!”. Se considera că un sărut în această zi era de bun augur și aducea noroc în dragoste.

În zona Mehedinți, „dragobeți” sunt numiți mugurii arborilor de pădure, care erau culeși și purtați de fete la ureche ca simbol al iubirii juvenile. Tot de Dragobete, tinerii se adunau în grupuri și mergeau cântând pe câmp, unde culegeau viorele și tămâioare. La Sânziene, această tradiție continua cu alte flori – roji și oglici, numite „surorile” florilor culese de Dragobete, pe care le slobozeau pe apă, simbolizând împlinirea unei fapte bune.

Dragobetele este asociat și cu Năvalnicul, un fecior mitic frumos, despre care se spune că lua mințile fetelor și femeilor tinere. Legenda spune că Maica Domnului l-a transformat într-o plantă de dragoste cu același nume, o specie de ferigă folosită în ritualuri de iubire.

Legătura dintre Dragobete și Calendarul popular

Sărbătoarea lui Dragobete este anunțată de ziua Sfântului Mucenic Vlasie, prăznuită pe 11 februarie. În tradiția populară, acesta este protectorul păsărilor sălbatice și al femeilor gravide. Se credea că, de ziua lui, păsările migratoare se întorc, li se deschide ciocul și încep să cânte, iar două săptămâni mai târziu, la Dragobete, se împerechează și își construiesc cuiburile.

Dragobetele rămâne una dintre cele mai frumoase și autentice sărbători românești, fiind o celebrare a iubirii, tinereții și renașterii naturii. Chiar și în prezent, tradițiile sunt păstrate în anumite zone, iar această zi continuă să fie un prilej de bucurie pentru îndrăgostiți, marcând simbolic venirea primăverii și reînnoirea sentimentelor de dragoste.

Service camioane
Distribuie
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU