24 iunie: Ziua Internațională a Iei

- Actualitate - iunie 24, 2024
Distribuie

În fiecare an, pe 24 iunie, sărbătorim Ia Românească, o bluză tradițională țărănească, un simbol al tradițiilor populare românești. Evenimentul acesta internațional a fost marcat prima oară în anul 2013, în urma eforturilor doamnelor care se află în spatele brandului La Blouse Roumaine.

Parte a patrimoniului național, ia a fost îmbrăcată cu mândrie în trecut la tot felul de evenimente, la sărbători, la nuntă, iar astăzi este un adevărat brand de țară.

În secolul XX, ia a fost descoperită și promovată de Regina Maria a României, care a reușit să creeze astfel un veritabil brand românesc.

Una din cele mai cunoscute ii românești apare în pictura lui Henri Matisse, intitulată La blouse roumaine, din anul 1940.

În această zi de 24 iunie este ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica.

Cămașa de Drăgaică, cămașa din pânză care impresionează cu broderiile sale, a fost generații întregi zestre de nuntă pentru fete. Ia este piesa de bază a costumului popular.

La mulți ani, Iei Românești!

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.