26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

- Din Judet - octombrie 26, 2022
Distribuie

În ziua de 26 octombrie toți creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Acesta este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. A fost ucis în ziua de 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii. (foto: Museikon Alba Iulia)

Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Destoinicul fiu al prefectului din Tesalonic, Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său.

Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, fapt care l-a mâniat foarte tare. Aşa că, î

Întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, împăratul Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor.

Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă într-adevăr este creștin, dacă şi-a dat toată averea săracilor şi dacă se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a recunoscut toate acuzațiile aduse şi, mai mult, a criticat faptul că mulți cetățeni se închinau zei. Pedeapsa împăratului a venit de îndată. Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.

Cum bine se știe, în 27 octombrie, este prăznuit un alt Dumitru: este vorba de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul regatului vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Preferând viaţa ascetică, el s-a retras într-o peşteră.

Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. Moaştele sale au fost aşezate în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.

Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie este scoasă, în fiecare an, în procesiune pe străzile Bucureştiului şi aşezată într-un baldachin special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

La Mulți Ani, Dumitru, Mitică, Mitruț !

Peste 270.000 de români poartă numele Dumitru, Dumitrița sau derivatele: Dimitri, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Mitu, Dima, Dumitrel, Dumitrica, Dumitra, Dumitrana, Mimi, Mița etc.

Cei mai cunoscuți sărbătoriți din județul Alba sunt:

Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba
Dumitru Fulea – vicepreședinte CJ Alba.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU