7 ianuarie: Sfântul Ioan, ultima sărbătoare de iarnă

- Nationale - ianuarie 7, 2023
Distribuie

Considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, Sfântul Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. De aceea i se spune și Înaintemergătorul.

Ioan, în ebraică Yoḥanan, uneori Yoḥanan ben Zaḫariya, Ioan fiul lui Zaharia. Înseamnă „Dumnezeu este milos”.

Părinţii Botezătorului sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Fiind foarte în vârstă, Zaharia și Elisabeta nu se așteptau să mai aibă un copil, dar el a venit ca un semn că viața sa va fi legată de ceva important: anunțarea venirii lui Mesia.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos, de a anunța venirea sa.

Adunarea credincioşilor sărbătoreşte pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul Domnului, care proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia: „Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El. Şi eu nu-L ştiam pe El, dar cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste (cel) care vei vedea Duhul coborându-se şi rămânând peste El, Acesta este cel ce se botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 32-34).

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia – Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Un moment crucial este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul asistă la prezenţa Duhului Sfânt sub înfăţişarea unui porumbel şi are revelaţia împlinirii profeţiei sale privind venirea adevăratului Mesia.

În predicile sale, care au un pronunţat caracter moral şi social, polemizează cu partidele religioase (saducheii şi fariseii), susţinând îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire. Îl acuză de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este încarcerat şi decapitat, la cererea soţiei lui Irod, Irodiada, şi a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.

Biserica a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).

La Mulți Ani, Ioane !

Peste 1.300.000 de bărbați și aproximativ 650.000 de femei poartă în România numele Sfântului Ion sau derivatele lui. Așadar, La Mulți Ani, Ion, Ioan, Ionuţ, Ionică, Nică, Nuțu, Ioana, Ionela, Oana, Nelu, Ivan, Ionuţa, Nela, Onuţa, Ionelia, Jan, Jana, John, Johnny, Ionescu!

Citește și:

Gerul Bobotezei, o amintire… La Alba Iulia este vreme de primăvară în ziua Bobotezei

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU