În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, sau Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este prezentat cu o sabie de foc în mână, semn că pedepsește păcatul. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în Vechiul Testament ca fiind prezent, mai ales, acolo, unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, despre Arhanghelul Mihail se spune că este un înger al dreptății Dumnezeiești.
Sfântul Mihail (care se traduce prin „Acela care este ca Dumnezeu”) este și protectorul Lunii și al Soarelui și, ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer, sfântul se luptă cu ei.
Arhanghelul Gavriil, el este numit Vestitorul lui Dumnezeu. Numele Gavriil vine din ebraică și înseamnă „Omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este puternic”.
În iconografie apare ca un tânăr cu părul cârlionțat, care are în mână un toiag, care simbolizează autoritatea pe care a primit-o de la Dumnezeu, ca mesager al Său.
La Mulți Ani, Mihail și Gavriil !
Peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica pe 8 noiembrie.
Derivatele numelui Mihai: Mihaela, Michi, Miki, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu ș.a.m.d.
Derivatele lui Gavriil: Gabriel, Gabriela, Gabi, Ela, Găbiță, Gavrilă, Gavrilaș, Găbița etc. (foto: Museikon Alba Iulia)