ADR Centru: Reabilitarea și restaurarea ansamblului bisericii reformate Periș, județul Mureș

- Actualitate - iulie 16, 2024
Distribuie

Cu scopul de a restaura monumentele de patrimoniu ce păstrează vii și transmit viitoarelor generații moștenirea noastră culturală și istorică, Biserica reformată și clopotnița acesteia din satul Periș, județul Mureș, vor intra în proces de restaurare cu ajutorul fondurilor nerambursabile ale Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027, gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Ca urmare a semnării unui nou contract de finanțare, aceste monumente istorice de categorie A de pe drumul pitoresc de la Târgu Mureș la Reghin din Regiunea Centru, vor reprezenta o atracție deosebită în satul Periș, comuna Gornești. Pentru un moment de odihnă la umbra copacilor, turiștii vor găsi la porțile deschise ale Bisericii reformate, noi experiențe culturale transilvănene.

Contractul de finanțare al proiectului de ”Reabilitarea și restaurarea ansamblului bisericii reformate Periș” a fost semnat de reprezentantul beneficiarului – Parteneriatul dintre Parohia Reformată Periș și UAT Comuna Gornești – și de Simion Crețu, Director general ADR Centru – care reprezintă instituția finanțatoare. Fondurile alocate pentru realizarea investiției provin din Prioritatea 7 – O regiune cu turism sustenabil, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 4.742.709,69 lei, din care suma de 4.454.257,09 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Perioada necesară pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect de beneficiar este de doi ani, urmând ca acesta să se finalizeze în iulie 2026.

”Studiile arată că un efect al pandemiei îl reprezintă reorientarea cetățenilor români către turismul intern și astfel crește cererea pentru turismul de proximitate cu destinații mai puțin aglomerate din natură, în special din mediul rural. Finanțarea acestor proiecte de importanță strategică prin care se restaurează obiective de patrimoniu cultural susține accelerarea dezvoltării turismului regional și va duce la creșterea utilizării forței de muncă locale și la dezvoltarea zonelor rurale, diminuând astfel riscul de abandon și depopulare. Restaurarea unui monument cultural-istoric este esențială pentru conservarea patrimoniului unei comunități.

Bisericile sunt atât simbol al tradițiilor și obiceiurilor locale, cât și destinații turistice populare. Conservarea acestor moșteniri ce ascund între ziduri simboluri, vieți, istorie și emoții, ne asigură de faptul că vor exista mereu monumente importante în comunitățile locale și regionale, care vor putea beneficia în continuare de valori culturale și religioase. Pe această linie de finanțare a Programului Regiunea Centru, cu un buget de 74,65 milioane lei fonduri nerambursabile, depunerea de cereri de finanțare s-a încheiat în februarie 2024 și un număr de 12 proiecte au fost transmise de solicitanți, acesta fiind cel de-al patrulea contract de finanțare semnat în cadrul apelului” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Localizare proiect:

În satul Periș din județul Mureș, într-o comunitate cu peste 1700 de locuitori care se bazează mai ales pe agricultură și creșterea animalelor, găsim Biserica Reformată construită în stil gotic. Biserica fost
construită în secolul al XIV-lea, iar la mijlocul secolului XX a suferit o intervenție de renovare și lărgire, în urma căreia edificiul de cult și-a căpătat forma și dimensiunile actuale, cu o navă centrală și o absidă, cu geamuri ce păstrează forma originală a arcului gotic. Comunitatea locală a contribuit de-a lungul anilor, la păstrarea acestui loc de liniște și reculegere spirituală, care s-a completat cu un candelabru de fier, un nou portic în partea nordică a bisericii și gardul înconjurător făcut de către comunitatea reformată, în anul 1976. În curtea bisericii Reformate găsim o clopotniță veche de aproximativ 300 de ani păstrată până în zilele noastre în forma sa originală.

Activități proiect:

Proiectul propune valorificarea potențialului cultural al acestui ansamblu de monumente istorice de clasa A, Biserica Reformată și Clopotnița, ce vor crește vizibilitatea și accesul turiștilor, vor implica comunitatea locală și IMM-urile în promovarea turismului cultural sustenabil, în sprijinirea dezvoltării locale și regionale, în dezvoltarea economiei, a stilului de viață și tradițiilor.

După finalizarea procesului de restaurare a clădirilor bisericii și clopotniței acesteia, investiție importantă pentru conservarea patrimoniului comunității, acest ansamblu își va deschide porțile și va pregăti diverse activități pentru comunitate și vizitatori. Un număr de 3 angajați și 13 voluntari își vor desfășura activitatea într-un mediu de lucru îmbunătățit, rezultat din implementarea proiectului, iar oamenii din sat și turiștii vor participa la diversele activitățile propuse de angajați și voluntari: slujbe religioase, performance-uri teatrale, concursuri de tip treasure hunting, concursuri de fotografie, expoziții despre istoria monumentului, tururi ghidate.

Prin proiect, ansamblul de monumente va fi păstrat într-o stare bună de conservare pentru viitoarele generații, astfel încât acestea să poată fi apreciate și admirate de toți cei care le vizitează, iar cu sprijinul website-ului ce va fi realizat pentru promovare, doritorii pot să consulte programul de activități propuse de către reprezentații parohiei, precum și curiozitățile istorice ale zonei.

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.