Investiție realizată prin PR Centru 2021-2027, care include lucrări ample de eficientizare energetică Consiliul Județean Sibiu și ADR Centru au semnat un nou contract de finanțare în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027 pentru investiții importante pentru o clădire emblematică din Sibiu.
Sala Polivalentă ”Transilvania” va beneficia de lucrări în valoare totală de peste 12,6 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice unei construcții a cărei suprafață desfășurată depășește un hectar. Prin contractul semnat de către doamna Daniela Cîmpean, Președintele CJ Sibiu și domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru, se vor investi aproximativ 12,3 milioane euro din fonduri nerambursabile, diferența fiind reprezentată de cheltuielile eligibile și neeligibile ale beneficiarului în bugetul consolidat al cererii de finanțare. Proiectul își propune să reducă de 33 de ori volumul de gaze poluante emis în atmosferă de această clădire și să scadă de peste 5 ori consumul anual de energie primară al construcției!
Proiectul cu titlul Renovarea energetică a Sălii Polivalente Transilvania Sibiu răspunde obiectivelor asumate de România privind contribuirea la îndeplinirea țintei Uniunii Europene, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și cele de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile din consumul total de energie prin renovarea stocului național de clădiri. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 62.504.262,06 lei, din care suma de 60.951.664,70 lei reprezintă valoarea asistenței financiară nerambursabilă, termenul estimat de finalizare a lucrărilor și încheierea proiectului fiind luna octombrie a anului 2028.
Cererea de finanțare pentru aceste investiții, gestionate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru își propune să sprijine eficiența energetică, gestionarea inteligentă a energiei și utilizarea energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice aflate în proprietatea Consiliului Județean Sibiu și situate în Municipiul Sibiu. Prin implementarea acestui proiect, se vor aduce beneficii importante atât din punctul de vedere al economisirii energiei, care are un impact financiar semnificativ asupra proprietarului, cât și din punct de vedere al protecției mediului, prin utilizarearesurselor naturale pentru producerea energiei. Impactul proiectului va fi măsurat după derularea tuturor lucrărilor, care trebuie să asigure: reducerea de peste 5 ori a consumului anual de energie primară, scăderea de aproximativ 33 de ori a volumului de emisii de gaze cu efect de seră și diminuarea de aproape 6 ori a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire în cadrul construcției, a cărei suprafață totală desfășurată este de 10.660 mp.
”Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, împreună cu partenerii și beneficiarii noștri din administrația publică locală, susținem îndeplinirea obiectivelor europene privind reducerea gazelor cu efect de seră, reducerea emisiilor poluante și creșterea gradului de utilizare a resurselor de energie regenerabilă în clădirile energofage din spațiul public. Astfel, sperăm să se rezolve cât mai multe din problemele de eficiență energetică cu care se confruntă comunitățile noastre. Toate aceste proiecte sunt importante deoarece duc la realizarea de economii la facturile de energie, la un mediu mai curat și o securitate mai mare în domeniul energetic.
În municipiul Sibiu avem tot mai multe clădiri publice eficientizate energetic, iar rezultatul investițiilor constă în construcții adaptate la standarde europene și la schimbările climatice. De fapt, este foarte interesant de menționat faptul că primele șapte proiecte contractate în regiunea noastră pe acest domeniu, în cadrul Programului ”Regiunea Centru”, sunt din județul Sibiu: două ale municipalității sibiene, pentru Grădinițele cu Program Prelungit nr. 29 și nr. 36; unul pentru Școala gimnazială din Biertan și, pe lângă acest proiect al Sălii Polivalente, alte trei derulate de CJ Sibiu pentru investiții în domeniul medical, la clădirile C8, C16 și C17 ale Spitalului ”Dr. Gheorghe Preda”.
Vom mai contracta în scurt timp cel puțin 9 proiecte pentru reducerea consumului de energie în clădirile publice și vom continua cu proiectele etapizate pentru acest domeniu. În final, vom utiliza un volum de peste 67,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile destinate creșterii eficienței energetice a clădirilor publice din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.
Sala Polivalentă ”Transilvania” Sibiu are un număr mediu de 200 utilizatori/zilnic și un grad de ocupare zilnic de la ora 8,00 până la ora 23,00. Din punct de vedere structural, Sala are 4 volume construite: Corp principal (regim înălțime P+2E), Corp intrare principală (doar Parter), Corp centrală de ventilație și vestiare (regim înălțime P+2E) și Corp casă scară. Clădirea are o uzură medie, iar degradările identificate atât la nivelul închiderilor cât și la nivelul elementelor de finisaj au apărut din cauza supunerii la acțiunea apei din precipitații, infiltrații și degradări ale instalațiilor. Din punct de vedere energetic, clădirea este relativ costisitor de întreținut, datorită lipsei măsurilor de reabilitare energetică adecvate. Reabilitarea termică vizează corpul C1 (Sala Polivalentă în sine), fără a se realiza modificări funcționale și structurale. Nu se intervine din punct de vedere arhitectural, ci doar pe partea de utilități, asupra corpului de clădire C2 (construcții anexă – centrală termică, stație hidrofor, post transformare și SRM gaz). (comunicat ADR Centru)
Citește și: