Creditorii acuză faptul că nu li se prezintă acte și informatii importante din activitatea firmei în care le-au fost furați banii. Ultima speranță: judecătorul sindic!
Și cu banii luați, și neinformați sau ignorați. Cam așa se consideră unii creditori PARC RESIDENCE ALPHA, celebra firmă albaiuliană prin care fostul avocat și politician Ovidiu Jidveian (devenit, în sfârșit, cu adevărat celebru prin această escrocherie de proporții) a furat între 7 și 10 milioane de euro, înșelând peste 155 familii din țară și străinătate.
Dacă pentru cele 155 de familii chinul se prelungește, iar perspectiva unei soluții referitoare la recuperare devine nu numai din ce în ce mai îndepartată în timp, ci și din ce în ce în ce mai iluzorie, pentru artizanul acestei afaceri, Ovidiu Jidveian, perspectivele sunt extrem de favorabile. Nu numai că în penal se așteaptă ca peste cîțiva ani să i se prescrie faptele, dar are șanse mari să rămână și cu banii furați. Și liber, și bogat. Pentru că nimeni dintre cei abilitați de lege să investigheze cum și unde au dispărut între 7 și 10 milioane (prejudiciul real nu este nici acum cunoscut pentru că administratorul judiciar nu l-a calculat, dar aceasta nu este o surpriză pentru cei care cunosc culisele acestei insolvențe extrem de dubioase) nu făcut-o. Nimeni dintre cei cu atribuții în dosarul de insolvență nu a verificat cu profesionalism care este suma exactă delapidată de Ovidiu Jidveian, nu a verificat modul în care au dispărut sume uriașe din fondurile societății și nici nu a verificat unde s-au transferat aceste sume și care sunt beneficiarii lor.
Surse din rândul creditorilor susțin că există informații credibile conform cărora o parte importantă din sumele delapidate au ajuns în conturile personale ale unor membri ai familiei lui Ovidiu Jidveian și chiar in conturile unor firme „prietene”. Aceste sume nu ar fi fost cheltuite toate. Tot așa, ar mai exista informații credibile referitoare la neregularitaăți privind imprumuturile acordate societății, operațiuni contabile ilegale, sustragerea de sume de bani prin operațiuni contabile aparent legitime, dar în realitate fictive, operațiuni ilegale de investiții financiare, transferuri financiare frauduloase, declarații de creanță false și multe altele.
Nu exista nici o urmă de îndoială asupra faptului că în această cauză exista o singura persoană relaxată și aceea este Ovidiu Jidveian. Împotriva acestuia au fost introduse cu timiditate unele acțiuni în instanță care nu îi deranjează serenitatea și care par atât de prost întocmite încât ar fi putut fi intocmite prost special ca să poată fi respinse. Nu s-a luat nici o măsură care să readucă în patrimoniul firmei banii furați (sechestrul asigurator constituit asupra unor conturi bancare goale a fost o glumă proastă de fapt) și nici ăacar nu s-a calculat suma exactă furată. Pentru că termenul corect este „suma furată”. Nu este de mirare că exista voci din ce în ce mai numeroase care presupun ca Ovidiu Jidveian este protejat. Și presupunerile pot avea o fărâmă de adevăr având în vedere că administratorul judiciar și administratorii speciali au fost numiți practic de către Ovidiu Jidveian și mama acestuia, iar in comitetul creditorilor se află o parte, dacă nu toți acei creditori votați de ….. Ovidiu Jidveian și mama sa. În aceste condiții se poate spune că Ovidiu Jidveian controlează de fapt insolvența !
În prezent există o mare nervozitate față de administratorul judiciar al SC PARC RESIDENCE ALPHA SRL și față de administratorul special care sunt acuzați că, sub diverse motive, refuză să permită creditorilor să studieze actele contabile ale societății. Pentru creditori pare evident că administratorul judiciar nu a verificat cu atenție aceste acte, nu a intocmit decât un raport extrem de superficial despre cauzele intrării în insolvență (ca amuzament, trebuie să amintim faptul că raportul întocmit de administratorul judiciar nu se referă practic decât la fapte care au fost dezvăluite anterior în presă) și că nu dorește ca acești creditori să vadă actele sensibile ale societății. Acte care pot dezvălui și implicarea altor nume în fraudă și care pot duce la antrenarea răspunderii civile și pentru aceste persoane care au beneficiat de pe urma banilor furați.
Administratorul judiciar se opune categoric ca acești creditori să studieze actele contabile ale societății. Faptul că administratorul judiciar a fost propus de către debitoare (practic de către Jidveian Ovidiu) nu are nici nici o legatură cu acest refuz (dacă ne este permis să glumim), dar cu siguranță studiul actelor ar deranja multă, foarte multă lume. Pentru că atunci când 10 milioane de euro se plimbă prin lume, parte din ei se lipesc și de alte degete.
În prezent, ultima speranță a creditorilor este judecătorul sindic, singura persoană care poate dispune accesul creditorilor la actele societății. Dacă nici judecătorul sindic nu va aproba acest acces, creditorii își pot lua adio de la aflarea adevarului și de la micile, dar nu imposibilele șanse de a recupera cât mai mult din prejudiciul suferit. Iar neregulile din contabilitatea PARC RESIDENCE ALPHA vor rămâne neștiute…. și, mai ales, nevăzute !
(vom reveni)
Citește și: