„A sunat mai bine ca oricând”, „fascinant!”, „super-atmosferă!”, „a fost mai interesant ca niciodată”- sunt doar câteva dintre reacțiile celor care au trecut pragul Spațiului Muzeal Principia (Stația de Metrou din Piața Custozza) din Cetatea Alba Carolina pentru ediția cu numărul 19 a Nopții Muzeelor.
Timp de 6 ore, jocurile, tururile ghidate, prezentările sau atelierele de scriere antică, armurărit și artizanat pregătite de echipa muzeului s-au completat perfect cu un moment muzical de-a dreptul efervescent, pus în scenă de fanfara locală Alba Iulia Brass and Drums, creată, de asemenea, printr-un proiect finanțat de municipalitatea din Alba Iulia.
„Nu ne-am propus neapărat vreun target în termeni cantitativi pentru Noaptea Muzeelor, pentru că noi, cei care formăm echipa Principia, suntem convinși ca e mai importantă experiența de vizitare decât doborârea recordurilor. Dar asta nu înseamnă că nu ne-am bucurat sau că nu am fost extrem de plăcut surprinși să vedem un așa aflux de vizitatori, undeva spre 2100 cred ca ne-au trecut pragul. Aș vrea să le mulțumesc și voluntarilor care ne-au ajutat foarte mult să ne primim oaspeții așa cum se cuvine…”, spune Irina Băcilă, consilier în Serviciul Evenimente, Turism și unul dintre ghizii celor care au trecut pe la Principia sâmbătă seara.
A 19-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor a fost organizată la nivel național de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO), spațiul muzeal Principia din Alba Iulia fiind o prezență constantă la fiecare dintre ediții, încă de la deschidere”, se arată într-un comunicat al Serviciului Evenimente Turism din cadrul primăriei Alba Iulia.
Muzeul Național al Unirii a avut peste 8.000 de vizitatori, iar Biblioteca Batthayeum probabil câteva zeci de persoane, cu mențiunea că aici vizitarea se face doar pe bază unor programări din timp. Lângă Biblioteca Batthyaneum a avut loc un concert cu trupa Coincidentia Oppositorum (o trupă total necunoscută, condusă de un preot din Oarța de Jos, Maramureș) care nu a strâns mai mult de 30-40 de spectatori.
Citește și: