COMUNICAT DE PRESĂ
Am solicitat Primăriei Alba Iulia să respecte legea și să monteze panouri de informare privind potabilitatea apei, în fața celor trei izvoare din municipiu, după ce efectuează analizele necesare la un laborator acreditat.
Oamenii au dreptul să știe dacă apa care curge la izvorul lor este bună, sau nu, de băut, iar administrația locală are obligația să efectueze periodic determinări și să informeze oamenii în consecință.
La Alba Iulia există trei izvoare publice de apă, în cartierul Tolstoi – str. Marcus Aurelius, între imobilele cu nr. 25 şi 27, în cartierul Bărăbanţ – str. Turnătoriei, nr 3 și în cartierul Miceşti – str. Scărişoara (capăt alee înfundată).
Locațiile izvoarelor sunt afișate și pe site-ul Primăriei Alba Iulia, cu mențiunea că se recoltează pentru determinare, 4 probe/an, în fiecare trimestru (câte o probă în lunile martie, iunie septembrie și decembrie), însă fără a se preciza date suplimentare privind potabilitatea apei.
Având în vedere prevederile Hotărârii nr. 974 din 15 iunie 2004, pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile, am solicitat Primăriei Alba Iulia să asigure și să avertizeze populația, prin afişarea, la loc vizibil şi protejat, a înscrierilor «apa este bună de băut» sau «apa nu este bună de băut» sau «apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici», după caz, la toate izvoarele din Alba Iulia.
În ultimii ani, în fața niciunuia dintre ele nu au existat panouri de informare, care să se înlocuiască, în funcție de rezultatele buletinelor de analiză. Am convingerea că Primăria Alba Iulia va acorda importanță acestui subiect, extrem de important pentru populație
Alin Stanciu,
Consilier local al municipiului Alba Iulia din partea PSD