Ce este ambrozia
Ambrozia Este o buruiană ce crește, de obicei în zonele de câmpie, la marginea orașelor și în zonele neamenajate și neîngrijite. Pentru că face parte dintr-o familie de plante cu un potențial alergen foarte mare, ambrozia este cea care cauzează cele mai multe alergii de toamnă.
Ambrozia este o buruiană ce produce cantități mari de polen începând cu mijlocul lunii iulie și până spre finalul lunii septembrie. În toată această perioadă polenul este răspândit de vânt. Spre deosebire de alte plante alergene, polenul de ambrozie este atât de fin încât nu poate fi văzut cu ochiul liber așa cum se întâmplă, de exemplu, cu puful de plop primăvara, si ca atare nu prea poate fi evitat.
E bine de știut că în prima parte a zilei cantitatea de polen din aer este mai mare, la fel și atunci când avem parte de zile cu vânt puternic și uscat.
Ce nu știați este că o singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen din care vor ieși alte plante de aceea se răspândește atât de ușor.
În România, ambrozia este raspandita în aproape toate zonele (mai puțin în zone de deal și de munte), crescand spontan pe terenurile lăsate în paragină, adesea de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe malul apelor curgatoare, a lacurilor, la marginea pădurilor, dar și în gradini neingrijite, în culturile de cereale și de floarea-soarelui.
Cum apare alergia
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta contine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentratie de polen în aer de sub 30 particole de polen/m3 pentru a induce o reacție alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 particole de polen/m3.
Alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani, astfel că simptomele de rinita alergica apar la copii cu varsta de cel puțin 4-5 ani. Exista și cazuri când varsta de apariție a simptomelor a coborat sub 1 an.
În cazul persoanelor alergice la ambrozie, însă, sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul inofensiv și, astfel, începe să lupte împotriva acțiunii polenului. O substanță numită histamină este eliberată atunci când corpul intră în contact cu polenul de ambrozie. Histamina este cea care cauzează multe simptome neplăcute, cum ar fi secrețiile nazale (rinoreea), strănutul și mâncărimile la nivelul ochilor.
Simptomele alergiei la ambrozie
Alergia la polenul de ambrozie se manifestă similar cu alte tipuri de alergii la polen. Simtomele cele mai comune sunt:
- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati (conjunctivită alergică)
- Senzatie de mancarime in gat
- Crize de tuse similare astmului
- La unele persoane contactul cu polenul de ambrozie poate să agraveze simptomele astmului și poate să apăra dispneea (scurtarea respirației sau dificultatea în respirație).
Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică. Acesta debutează brusc, neașteptat, si se manifestă deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene si provocând un colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Cat de frecventă este această alergie
În România, statisticile artă că cel puțin 480.000 de persoane sunte alergice la polenul de ambrozie. Majoritatea celor care se prezintă la medic au rinoconjunctivită, afectiune care in timp evolueaza spre astm.
Așadar, dacă suferi de simptomele enumerate mai sus este important să te prezinți la medic.
Diagnosticul
De obicei, medicul de familie poate diagnostica o alergie la ambrozie. Cu toate acestea, vă poate îndruma către un alergolog pentru testarea alergiei și pentru a confirma diagnosticul. Un alergolog este un medic specializat în diagnosticarea și tratarea alergiilor. Alergologul vă va întreba mai întâi despre istoricul medical și simptomele dumneavoastră, inclusiv când au început și cât timp au persistat. Asigurați-vă că le spuneți dacă simptomele sunt prezente doar sau se agravează în anumite perioade ale anului.
Alergologul va efectua apoi un test pe piele pentru a determina alergenul specific care vă provoacă simptomele. Procedura de înțepare a pielii se desfășoară de obicei după cum urmează:
- Alergologul va marca o secțiune a brațului sau a spatelui cu un stilou sau un marker.
- Apoi plasează picături de diferite tipuri de alergeni în diferite zone ale pielii.
- zonele de piele ce conțin aceste picături sunt ușor ciupite sau zgâriate cu un ac. Acest lucru poate fi ușor dureros sau inconfortabil, dar durează doar câteva minute.
- Dacă sunteți alergic la oricare dintre substanțe, veți dezvolta roșeață, umflături și mâncărime la locul respectiv în 15 până la 20 de minute. S-ar putea să vedeți, de asemenea, o zonă rotundă, ridicată, care arată o urticarie.
- Alergologul va analiza rezultatele. Este posibil să fiți alergic la mai multe substanțe.
Doar pentru că aveți o reacție în timpul unui test prick nu înseamnă întotdeauna că sunteți alergic la substanța respectivă. Alergologul va folosi rezultatele testelor prick și propria evaluare medicală pentru a stabili un diagnostic și un plan de tratament.
Tratament
Polenul de ambrozie este foarte greu de evitat, așa că probabil veți experimenta reacții alergice continue. Cu toate acestea, există numeroase tratamente diferite care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice la ambrozie.
Medicamente
Medicamentele care pot ușura simptomele includ:
- antihistaminice, cum ar fi loratadina (Claritin) sau difenhidramina (Benadryl)
- decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina (Sudafed) sau oximetazolina (spray nazal Afrin)
- corticosteroizi nazali, cum ar fi fluticazonă (Flonase) sau mometazonă (Nasonex)
- medicamente care combină un antihistaminic și decongestionant, cum ar fi Actifed și Claritin-D
Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru medicamente eliberate pe bază de rețetă dacă cele fără prescripție medicală sunt ineficiente. Datorită riscului de reacții adverse severe, medicamentul prescris montelukast (Singulair) trebuie utilizat numai dacă nu există alte opțiuni de tratament adecvate.
Vaccinare pentru alergia la ambrozie
Medicul vă poate recomanda vaccinuri pentru alergie dacă medicamentele nu funcționează. Vaccinurile sunt o formă de imunoterapie care implică o serie de injecții cu alergenul. Cantitatea de alergen din inoculare crește treptat în timp. Vaccinurile modifică răspunsul corpului la alergen, contribuind la reducerea severității reacțiilor alergice. Este posibil să vă confruntați cu o ușurare completă în termen de unu până la trei ani de la începerea vaccinurilor pentru alergii.
Sunt disponibile, de asemenea, imunoterapii sublinguale pentru tratarea alergiilor la ambrozie. Acest tip de tratament implică plasarea sub limbă a unei pastile care conține alergenul și apoi înghițirea acestuia. Oferă aceleași beneficii ca și vaccinurile.
Cum sa gestionezi acesta alergie
Puteți face anumite ajustări ale stilului de viață pentru a preveni o reacție alergică la ambrozie:
- utilizați un aparat de aer condiționat pentru perioade lungi de timp și până în toamnă
- evitați să ieșiți afară dimineața, care este momentul în care numărul polenului este la maxim
- cumpărați un filtru sau un deumidificator portabil de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA)
- aspirați casa în fiecare săptămână cu un aspirator care are un filtru HEPA
- spălați imediat articolele de îmbrăcăminte după ce le purtați în aer liber, deoarece ar putea avea polen pe ele
- Uscați hainele într-un uscător, mai degrabă decât afara, pe sârmă.
Evitați anumite alimente:
Unele alimente și ierburi conțin proteine similare cu cele din polenul de ambrozie, deci pot declanșa o reacție alergică. Acestea includ:
- banane
- muşeţel
- Pepene galben
- castraveți
- Echinacea
- pepene
- dovlecel
Simptomele legate de alergiile alimentare vor fi de obicei mai grave în timpul sezonului de ambrozie. Ar trebui să contactați un alergolog dacă observați furnicături sau mâncărime în zona gurii după ce ați mâncat oricare dintre alimentele enumerate mai sus.
Sursa:
The post Ambrozia si alergiile de toamnă first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.