Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat în judeţul Alba noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.
În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 209 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.
Au fost verificate 149 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 176 de mijloace de transport, din care 98 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.803 persoane.
Echipele de control au depistat și sancționat 168 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, au aplicat trei sancțiuni pentru nerespectarea distanțării fizice, şapte pentru nerespectarea interdicțiilor privind circulația între orele 23.00 – 05.00 și trei pentru nerespectarea măsurii carantinării . Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 4.500 de lei.
Au fost organizate 11 acțiuni punctuale, pentru verificarea modului în care sunt respectate regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus și s-a acționat inclusiv în intervalul orar 23.00 – 05.00.
De exemplu, la Alba Iulia au fost verificate 69 de societăți comerciale, au fost legitimate 358 de persoane și au fost aplicate 82 de sancțiuni contravenționale confirm Legii 55/2020.
La Blaj au fost legitimate 236 de persoane și au fost aplicate 23 de sancțiuni conform Legii 55/2020.
“Reamintim faptul că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, este interzisă, cu următoarele excepții:
• deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
• deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
• deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
• deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua”, se arată într-un comunicat de presă.