Bani pentru încălzirea locuinței în iarna 2024-2025. Cum se acordă și cine sunt beneficiarii

- Actualitate - septembrie 18, 2024
Distribuie

Guvernul României continuă sprijinul pentru persoanele vulnerabile în iarna 2024-2025 prin acordarea ajutoarelor pentru încălzire. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că pensionarii ale căror pensii au fost recalculate nu vor pierde dreptul la acest ajutor.

Valoarea și modalitatea de acordare a sprijinului

Ajutorul pentru plata facturilor la energie este de 700 de lei și va fi acordat de două ori pe an. Cardurile de energie sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, pe baza listelor întocmite de Ministerul Muncii, în colaborare cu ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Cum se utilizează cardurile de energie

Beneficiarii pot folosi cardurile pentru a achita facturi curente sau restante, dar doar pentru locuința proprie. Un singur card poate fi utilizat pentru mai multe plăți către diverși furnizori, până la epuizarea sumei disponibile. Plățile se fac prin mandat poștal, iar primele opt plăți sunt gratuite. De la a noua plată în sus, se va percepe o taxă de 2,5 lei.

Criterii de eligibilitate

Ajutorul nu este considerat venit și nu afectează alte beneficii sociale, precum venitul minim garantat sau alocația pentru susținerea familiei. Printre beneficiarii eligibili se numără:

Pensionarii din sistemul public sau din casele de pensii sectoriale, cu vârsta de peste 60 de ani și venituri lunare de cel mult 2.000 lei, precum și pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă.

Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare de până la 2.000 lei.

Familiile beneficiare ale alocației de susținere a familiei, conform Legii nr. 277/2010.

Vouchere pentru lemne de foc

Ministerul Muncii a anunțat și continuarea ajutoarelor pentru achiziția de lemne de foc, ca parte a sprijinului acordat în 2024. Această măsură vine în sprijinul pensionarilor, ale căror pensii au fost majorate cu 13,8% la începutul anului, fără ca recalcularea pensiilor să afecteze eligibilitatea pentru acest ajutor.

Ajutorul pentru încălzire – venituri și niveluri de sprijin

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat pe baza veniturilor nete lunare ale familiei sau persoanei singure, după cum urmează:

Pentru familii cu venituri nete de până la 1.386 lei pe membru.

Pentru persoane singure cu venituri de până la 2.053 lei.

Nivelul de sprijin variază de la 100% din costuri pentru veniturile sub 200 lei pe membru de familie, până la 10% pentru veniturile între 1.280 lei și 1.386 lei (sau între 1.280 lei și 2.053 lei pentru persoanele singure).

Condiții de acordare

Ajutorul este acordat pe baza unei dispoziții emise de primar, iar beneficiarii trebuie să furnizeze toate informațiile necesare privind componența familiei, veniturile și bunurile deținute. Documentele necesare includ acte de identitate și dovezi ale veniturilor, precum și contracte de utilități în cazul debranșării de la anumite servicii.

Aceste măsuri guvernamentale au ca scop sprijinirea populației vulnerabile în fața creșterii prețurilor la energie, asigurând astfel protecția financiară necesară în sezonul rece 2024-2025.

Service camioane
Comments are closed.