Bibilioteca Județeană Alba: 88 de ani de la nașterea poetului basarabean Grigore Vieru

- Culture - februarie 13, 2023
Distribuie

Marți, 14 februarie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propun publicului o serie de momente dedicate poetului și eseistului Grigore Vieru, de la a cărui naștere se împlinesc 88 de ani. Acestea pot fi urmărite online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 08.00. Doritorii pot participa la depunerea de flori, la bustul autorului, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, unde va avea loc și un moment poetic, susținut de beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia.

Pentru informații complete despre viața și opera acestui promotor consecvent al idealurilor naționale ale românilor din stânga Prutului, care a luptat pentru oficializarea limbii române în Basarabia și pentru reunirea ei cu Patria-mamă, pe care am avut onoarea să-l avem ca oaspete în numeroase ocazii, vă așteptăm pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Programul pregătit de echipa Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba cuprinde informații documentate în colecțiile bibliotecii, expoziții și recomandări de carte, atât pentru copii cât și pentru adulți.

„În literatura română postbelică, poetul Grigore Vieru este mesagerul Basarabiei victimizate. Prin el s-a aflat că lumea românească dintre Prut și Nistru, intrată sub ocupație sovietică, n-a sucombat, continuând să-și vorbească limba și să scrie românește. […] Poezia lui Grigore Vieru are un ton și un univers propriu, obsesiile și sugestiile lui. Derutanta simplitate a mijloacelor ascunde sensuri grave. Poetul s-a prezentat adesea pe sine ca purtător al mărturisirii unei suferințe nespuse și a unei lacrimi imense, care a spălat sufletele chinuite ale concetățenilor săi. Poezia lui este expresia subtilă a acestei lacrimi enorme. Poetul nu vrea să fie mai mult decât un exponent, prezentându-se mereu cu decentă umilință”, scria contemporanul poetului, jurnalistul, scriitorul și criticul literar Mihai Ungheanu.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.