Pentru cultura română, Lucian Blaga reprezintă cea mai mare personalitate creatoare a secolului XX. Opera sa se constituie într-un adevărat tezaur de literatură, filozofie, stiinţă, istorie şi religie. Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895 în satul Lancrăm, a studiat la Sibiu şi la Brasov şi şi-a făcut studiile la Viena. După o perioadă de aproape şapte ani în diplomaţie, la Berna și Lisabona, a devenit profesor la Universitatea din Cluj-Napoca, unde s-a creat special pentru el catedra de Filozofia culturii, domeniul principal al activităţii sale de intelectual. Patru trilogii configurează gândirea sa filozofică: Trilogia cunoaşterii, Trilogia culturii, Trilogia valorilor şi Trilogia cosmologică. Viziunea sa filozofică ne este împărtășită și în opera poetică din care ne-au rămas pagini de o importanță covârșitoare. Opera sa lirică, publicată în volume precum „Poemele luminii”, „Paşii profetului”, „În marea trecere”, „Laudă somnului” manifestă o preocupare pentru morfologia miracolului.
Aceeaşi preocupare pentru miracol se face simtiţă și în piesele sale de teatru care pot fi privite ca un teatru de idei poetice. Dacă Blaga a manifestat un mare interes faţă de geniul nostru popular, geniul universal l-a fascinat de-a dreptul. Poeziile traduse din mari poeţi ai lumii dovedesc talentul său poetic şi elasticitatea gândirii sale. Blaga a murit la 6 mai 1961, într-un moment în care poetul nu-şi epuizase nici pe departe resursele creatoare.
În memoria lui Lucian Blaga, în fiecare an, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba derulează o campanie culturală ce are ca scop readucerea în atenția publică a vieții și operei marelui om de cultură. Anul acesta campania va avea loc în perioada 4-9 mai și se va desfășura ținându-se cont de restricțiile impuse de existența pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, organizatorii și partenerii lor, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia și Palatul Copiilor Alba, au pregătit un program complex ce se va desfășura în cea mai mare parte pe pagina de Facebook a bibliotecii dar și la bustul omului de cultură, situat în Parcul „Lucian Blaga” din centrul municipiului Alba Iulia.
Manifestările culturale vor cuprinde colaje de fotografii cu istoricul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” și al Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, de-a lungul timpului, informații referitoare la activitatea literară și diplomatică a lui Lucian Blaga în județul Alba, în țară și în lume, expoziții de carte, recomandări de lectură, informații referitoare la colecția de carte aflată în Fondul special „Lucian Blaga”, depuneri de flori la statuia lui Lucian Blaga, lecturi de poezie și proză, momente recitative din poezia lui Lucian Blaga tradusă în engleză, franceză, maghiară, romani și germană și expoziții de desene și momente artistice. Tot cu acest prilej, memoria culturală a județului Alba se va îmbogăți cu un interviu al scriitorului Cornel Nistea, președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.