Captură majoră de droguri în Aiud: cocaină descoperită în butoaie cu pulpă de fructe destinate Olandei

- Aiud - septembrie 25, 2024
Distribuie

O vastă operațiune de trafic de droguri a fost dejucată de autoritățile române, după ce au descoperit cocaină ascunsă într-un transport de pulpă de fructe congelată provenind din Ecuador. Captura record a avut loc în cadrul unei operațiuni, coordonată de DIICOT și alte structuri de combatere a criminalității organizate, și a dus la arestarea a doi cetățeni români, de 33 și 36 de ani. Drogurile erau destinate pieței din Olanda.

Totul a început în august 2024, când Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) – Serviciul Antidrog a lansat operațiunea, în urma unei colaborări între DIICOT, BCCO Constanța, IGPF și Autoritatea Vamală.

Containerul suspect

Pe 18 septembrie 2024, un container importat din Ecuador de o firmă românească a ajuns în Portul Constanța. După formalitățile vamale, containerul conținând 75 de butoaie metalice cu pulpă de fructe congelată a fost transportat la Aiud. Acolo, 71 dintre butoaie au fost transbordate într-un autocamion frigorific, fiind sub supravegherea constantă a autorităților.

Investigația continuă

Activitatea a fost monitorizată îndeaproape de echipele DCCO și DOS, care au aflat că transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă pe 25 septembrie 2024. Pe 23 septembrie, camionul a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, unde, cu ajutorul Poliției de Frontieră și al Autorității Vamale Române, a fost efectuat un control amănunțit. În butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe, autoritățile au descoperit cocaină ascunsă.

Captura de cocaină și reținerile

După această descoperire, echipe din cadrul BCCO Alba Iulia, SCCO Porturi Maritime și Jandarmeria Română au efectuat trei percheziții domiciliare, inclusiv într-un depozit din Aiud, unde au fost găsite alte patru butoaie și 88 de cutii de fructe congelate. La acea locație, anchetatorii au mai descoperit 880 de kilograme de fructe congelate care ascundeau substanțe ilegale.

Trei persoane au fost aduse la sediul DIICOT Constanța pentru audieri, iar doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de trafic internațional de droguri de mare risc. Procurorii au solicitat Tribunalului Constanța arestarea preventivă a acestora.

Rezultatul unei cooperări eficiente

Operațiunea a fost un succes datorită colaborării între multiple structuri de combatere a criminalității organizate, iar eforturile depuse au demonstrat profesionalism, rezistență și o cunoaștere detaliată a metodelor folosite de rețelele de trafic internațional de droguri.

Service camioane
Comments are closed.