Cel puțin 9 morți și câteva mii de răniți în urma exploziei  simultane de pagere în Liban și Siria

- Externe - septembrie 18, 2024
Distribuie

Pagerele folosite de sute de membri ai grupării Hezbollah au explodat aproape simultan în Liban și Siria, provocând moartea a cel puțin nouă persoane, inclusiv a unei fetițe de 8 ani, și rănind câteva mii de persoane, conform autorităților.

Marți după-amiază, 17 septembrie 2024, în timp ce oamenii își desfășurau activitățile cotidiene, pagerele au început să se încălzească și să explodeze, lăsând în urmă scene de panică și sânge. Majoritatea victimelor pare să fie membri ai Hezbollah, dar nu este clar dacă și alte persoane neimplicate în grupare au fost afectate.

Explozile s-au concentrat în zonele cu prezență puternică a Hezbollah, inclusiv în suburbii din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, precum și în Damasc. Incidentul a avut loc după ce Israelul a anunțat că a dejucat o tentativă de asasinat a Hezbollah folosind un dispozitiv exploziv care putea fi detonat de la distanță.

Statele Unite „nu au fost informate în avans” despre atac și nu au fost implicate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „În prezent, strângem informații.”

Experții sugerează că atacul cu pagere a fost planificat de mult timp, posibil prin infiltrarea lanțului de aprovizionare și echiparea pagerele cu explozibili înainte de livrare. Atacul a vizat un număr mare de persoane, provocând daune semnificative.

Sursa foto: AP-Hussein Malla

Service camioane
Comments are closed.