Centrul Cultural Cugir și-a îmbogățit colecția de artă cu lucrări semnate de artistul Nicolae Muntean

- Evenimente - decembrie 22, 2020
Distribuie

În cadrul proiectului de susținere, cunoaștere și promovare a artei locale, Centrul Cultural Cugir și-a îmbogățit colecția de artă cu lucrări semnate de artistul Nicolae Muntean.

Născut în satul Cunța, deopotrivă vinerean și cugirean, Nicolae Muntean este cunoscut la nivel național ca unul dintre creatorii de ferestre spre cer, un meșter popular iconar distins cu titlul Meritul Cultural, clasa a III-a, acordat de Președintele României și cu titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii în anul 2013.

”Este o onoare să avem în rândul comunității noastre un asemnea creator de frumos și considerăm necesar ca prin instituțiile de cultură, comunitatea locală să se bucure de aceste creații și să le cunoască. Astfel, o icoană semnată Nicolae Muntean, repezentând Prăznicarul, va fi o fereastră spre lumina și bucurie pentru Centrul Cultural, iar icoana care îl reprezintă pe Iisus Hristos, va ocroti Căminul Cultural din Vinerea. Nicu Muntean este totodată și un sculptor talentat, iar din colecția aparte a dumnealui ne bucurăm că ne-a încredințat o lucrare cu o însemnătate aparte pentru Cugir, care îl reprezintă pe unul dintre cei mai iubiți slujitori ai bisericii, preotul Gheorghe Donu, alături de enoriașii săi. Dar creatorul popular Nicu Muntean este și un pictor deosebit de cald și senzitiv, iar din colecția personală a dumnealui cu greu s-a desprins de lucrarea ,,De după grădini”, căreia Centrul Cultural Cugir îi va fi de acum casă.

Vizita în casa-atelier din Vinerea a domniei sale este, de fiecare dată, plină de farmecul lumii arhaice păstrate cu mare grijă și binecuvântată de sfințenia dăruită prin iconografie. Simbioza om-loc este pătrunzătoare și definitorie. Dincolo de toate, există sentimentul unui spirit ocrotitor care, pe parcursul șederii acolo te poartă într-o călătorie a sufletului adimensională pe care o pot percepe deopotrivă și neinițiații”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural Cugir.

Service camioane
Comments are closed.