Comisia Europeană aprobă schema României pentru sprijinirea biocombustibililor avansați

- Actualitate - octombrie 7, 2024
Distribuie

Comisia Europeană a anunțat luni, 7 octombrie 2024, aprobarea unei scheme de ajutoare de stat în valoare de 500 milioane de euro (aproximativ 2,5 miliarde lei) destinată României, pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producție de biocombustibili. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema, care va fi finanțată prin Fondul UE de modernizare, va oferi subvenții directe pentru investițiile în biocombustibili avansați, cum ar fi bioetanolul, combustibilii durabili pentru aviație și uleiul vegetal hidrotratat. Această inițiativă are ca scop reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, având un impact mai redus asupra agriculturii în comparație cu biocombustibilii convenționali.

Comisia a confirmat că schema României respectă condițiile din Cadrul temporar de criză și de tranziție privind ajutoarele de stat (TCTF). Ajutorul va contribui la dezvoltarea energiei regenerabile și va sprijini îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE. De asemenea, schema va respecta intensitatea maximă a ajutoarelor și nu va fi acordată mai târziu de 31 decembrie 2025.

Comisia Europeană a concluzionat că această măsură este necesară și proporțională pentru a accelera tranziția verde și a susține dezvoltarea activităților economice esențiale în cadrul planului REPowerEU.

Service camioane
Comments are closed.