Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” sărbătoresc 142 de ani de la nașterea lui Ion Agârbiceanu

- Alba Iulia - septembrie 12, 2024
Distribuie

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia vor organiza joi, 12 septembrie, un eveniment omagial pentru a celebra 142 de ani de la nașterea scriitorului Ion Agârbiceanu. Evenimentul va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia și va include o serie de activități dedicate omagierii operei și vieții acestui important prozator român.

Programul va începe cu depunerea unei jerbe de flori la bustul lui Ion Agârbiceanu, urmată de un medalion literar prezentat de bibliotecara Mariana Bolca. De asemenea, vor fi lecturate fragmente din opera scriitorului, oferind publicului o oportunitate de a redescoperi contribuțiile sale literare.

La sediul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, până la ora 17:00, bibliotecara Monica Avram va prezenta expoziția tematică de carte „Ion Agârbiceanu în colecțiile bibliotecii”, dedicată colecțiilor de opere ale autorului.

Ion Agârbiceanu, născut pe 12 septembrie 1882 la Cenade, a fost academician, preot greco-catolic, parlamentar, ziarist și prozator, cunoscut pentru aderarea sa la curentul sămănătorist. Opera integrală a lui Agârbiceanu, necenzurată, a fost editată de Academia Română cu sprijinul Consiliului Județean Alba și poate fi împrumutată de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

În 2008, Consiliul Județean Alba a inaugurat la Bucium Șasa Complexul muzeal „Fefeleaga” pentru a marca 100 de ani de la scrierea nuvelei omonime, iar în aprilie 2024, Primăria comunei Bucium a dezvelit un bust al scriitorului în apropierea casei în care a locuit.

Service camioane
Comments are closed.