Conștientizare de mediu: Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon – 16 septembrie 

- Actualitate - septembrie 16, 2024
Distribuie

Pe 16 septembrie, este marcată anual Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon. Această dată comemorează semnarea Protocolului de la Montreal, din 1987, un acord internațional important pentru protejarea stratului de ozon, menit să reducă substanțele chimice care contribuie la distrugerea acestuia.

Stratul de ozon, situat în atmosfera Pământului, joacă un rol crucial în filtrarea radiațiilor ultraviolete nocive și în menținerea temperaturii globale, fiind esențial pentru protejarea biosferei.

Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon este un prilej pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această problemă de mediu și nu este o sărbătoare publică.

De ce a fost aleasă această dată?

Pe 16 septembrie 1987, reprezentanți din 24 de țări s-au reunit la Montreal pentru a semna Protocolul de la Montreal, prin care s-au angajat să elimine substanțele care afectează stratul de ozon. În 1994, Adunarea Generală a ONU a desemnat această dată drept Ziua Internațională a Prezervării Stratului de Ozon, fiind sărbătorită pentru prima dată în 1995.

Evenimente care marchează această zi 

La nivel global, diverse grupuri și instituții promovează produse care protejează stratul de ozon, distribuie materiale informative ale Programului pentru Mediu al ONU și organizează evenimente și programe dedicate acestui subiect. De asemenea, sunt oferite premii celor care contribuie semnificativ la protejarea stratului de ozon.

Service camioane
Comments are closed.