Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 6 localități carantinate.
Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.
În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 249 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 52 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 391 de mijloace de transport, din care 89 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 6.014 persoane.
Echipele de control au depistat și sancționat 179 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, două care nu au respectat măsura carantinării și 88 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.
Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 14.500 de lei.
În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 169 de forțe de ordine care au controlat 5.365 de persoane și 3.200 de autovehicule.
Au fost depistate și sancționate 72 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.
Solicităm cetățenilor să țină cont de faptul că, în intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietății sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.
În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.
La solicitarea forțelor de ordine, cetățenii trebuie să prezinte adeverința de serviciu sau declarația pe proprie răspundere.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului.
Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic. (ex telefon, tabletă).
Cetățenii pot prezenta și o declarație scrisă de mână, dar care să cuprindă mențiunile anterioare. Totodată pot folosi orice tip de declarație apărute recent în spațiul public, dar cu respectarea cerințelor expuse anterior.