Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba continuă acțiunile de control din perioada sărbătorilor de iarnă, derulate pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și împiedicarea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA).
Controalele tematice au început în 3 decembrie și se încheie în 7 ianuarie și au scopul principal de a proteja interesele consumatorilor prin asigurarea unui comerț cu produse alimentare sigure.
În cadrul acestor controale se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.
Continuă și verificările în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliție Județean, pentru a se controla dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.
PPA nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social (mortalitatea efectivelor fiind de până la 100%).
De asemenea, alte tipuri de controale vizează controlul la destinaţie al cărnii de pasăre şi al ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import. Se vor verifica și condiţiile sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (ex. tonete, chioşcuri, rulote, standuri de comercializare), dacă va fi cazul.
În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, este verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.
DSVSA reamintește cetățenilor că au obligația să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.
Cetățenii au la dispoziție numărul de telefon 0258/835915 la care pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba.