Când treci prin situații dificile și banii – sau mai ales lipsa lor – sunt principalul motiv care te împiedică să-ți rezolvi problemele, e posibil să-ți promiți că pe viitor vei trata lucrurile diferit, că le vei schimba și că vei fi mai atent. Dar fără o dorință reală de schimbare și fără un plan concret, realist și de durată, lucrurile vor rămâne la fel.
Punctul de plecare este, de fiecare dată, un angajament ferm ca apoi să treci la fapte. Începe cu analizarea obiceiurilor personale de consum, centralizarea veniturilor, a cheltuielilor, a datoriilor și planificarea fondului de urgență care să-ți ofere siguranță financiară în situații neprevăzute.
Cum te organizezi
Să începem cu bugetul personal. Consilierii financiari spun că formula care te va ajuta să-ți gestionezi mai bine banii este următoarea: 50% din veniturile tale să fie cheltuite pe nevoile de bază, 30% pe lucrurile pe care ți le dorești și 20% să fie direcționate spre un fond pentru situații neprevăzute.
Cei 50% din veniturile tale includ cheltuielile pentru mâncare, facturi, întreținerea casei, asigurări și transport. Tot în acest procent trebuie incluse și eventualele rate, fie ele la electrocasnice, mașină sau pentru achitarea de credite online.
Sfaturi pentru economisire pas cu pas
Pentru cheltuieli uzuale, cum este mâncarea, ar ajuta să îți realizezi un meniu săptămânal, ca apoi să îți poți face o listă de cumpărături. În acest fel vei cumpăra doar ce vei consuma, fără să lași alimentele să se strice.
Pentru plata facturilor lunare poți folosi platformele puse la dispoziție de către furnizori, de la care vei primi notificări pe e-mail în momentul în care se emit. Poți adăuga și datele scadente într-un calendar virtual pentru a le ține evidența.
Când vine vorba despre întreținerea casei, verifică periodic dacă locuința ta are nevoie de mici renovări. Dacă vei rezolva micile defecțiuni la timp, vei fi scutit de cheltuieli în plus mai târziu, pentru că reduci riscul ca acestea să se deterioreze și mai tare.
Deși prevenirea problemelor este o soluție foarte bună, uneori nu putem scăpa de accidente, așa că poți lua în considerare varianta de a investi în asigurări (de locuință, autoturism, chiar pentru alte obiecte).
De asemenea, ai nevoie de un buget pentru transport dacă obișnuiești să te deplasezi cu un vehicul, fie el personal sau public. Poți face economie și la acest capitol dacă respecți rutele pe care le ai de parcurs, dacă limitezi pe cât posibil utilizarea taxiurilor, folosești transportul în comun sau parcurgi pe jos distanțele care îți permit acest lucru – în acest fel vei avea beneficii și pentru sănătate.
Bineînțeles, întreținerea mașinii personale este și ea foarte importantă – știi cât te pot costa reparațiile! Așa că trebuie să iei in calcul și aceste cheltuieli neprevăzute în cei 50% alocați lunar nevoilor.
Fondul de urgență
Acesta este plasa ta de siguranță pentru situațiile neprevăzute. De aceea, experții financiari recomandă să redirecționezi 20% din veniturile tale către un fond de urgență pentru ca în timp să ajungă să acopere 6 salarii lunare curente. Situațiile neplăcute precum pierderea locului de muncă sau urgențele medicale vor fi în acest fel mai ușor de gestionat, fără stresul acoperirii costurilor.
După ce ai strâns 6 salarii lunare ca fond de urgență, direcționează cei 20% din salariu către un cont de economii. Îți vei mulțumi mai târziu, când vei vedea suma acumulată! Pentru ca acest plan să funcționeze este important să respecți aceste conturi și să nu le folosești decât pentru scopurile inițiale sau cu obiective bine stabilite!
Credite online
Desigur, există și cazuri în care e posibil să ai nevoie urgentă de o sumă de bani de care nu dispui. Un credit de nevoi personale te poate scoate din impas. Ca să știi de la început ce presupune un împrumut, este foarte important să discuți cu instituția la care apelezi pentru a stabili rate convenabile care să nu te împovăreze.
Provident este una dintre instituțiile financiare nebancare de la care poți solicita un asemenea credit. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești sunt: să fii cetățean român cu vârsta minimă de 18 ani, cu venit fix dovedibil, adresa de domiciliu/reședință pe teritoriul României (aceeași cu cea din cartea de identitate) și un număr de telefon valid.
Când soliciți un credit, calculează suma de care ai nevoie și folosește banii doar pentru scopul stabilit! Economiile pe care le faci te vor ajuta să îl achiți mai repede de data scadentă, cu condiția să nu te abați de la planul inițial.