Cum se spală pe mâini ANPC de …apa de ploaie!

- Anchete - noiembrie 2, 2020
Apa de ploaie
Distribuie

Așa după cum vă anunțam în urmă cu două săptămâni, problema apei de ploaie la nivelul județului Alba va fi în atenția noastră. În primul rând pentru că este un abuz împotriva noastră a tuturor consumatorilor, dar și pentru că nu există niciun pic de transparență din partea autorităților statului român, fie că vorbim de cele de la nivel local, fie că vorbim de cele de la nivel național.

Exemplul de cum să ne spălăm pe mâini… vine astăzi de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Având în vedere că fiecare cetățean român are rolul de CONSUMATOR în raport cu oricare agent regional de apă și canal din România, deci și în județul Alba, ne-am adresat direct la București către șeful ANPC pentru a ne spune cum se luptă pentru drepturile noastre încălcate în județul Alba de către APA CTTA.

Vă spuneam că fără a fi o normă legală clară în vigoare, prin care să se arate obligativitatea plății apei de ploaie la nivelul județului Alba, operatorul APA CTTA ne facturează ILEGAL apa meteorică.

Urmare a cererii noastre înregistrate sub nr.10051/20/10/2020, ANPC ne răspunde în mod oficial dându-ne mai multe pasaje din Legea 241/2006 prin care ne explică practic ceea ce știam și noi: apa de ploaie este captată de către operatorii de apă și canalizare din România! Mare descoperire?!

Mai mult, conform Legii 241/2006 există două moduri prin care SC Apa CTTA SA spre exemplu ne poate băga pe gât ceea ce noi oricum nu consumăm și nici nu ne aparține, respectiv apa de ploaie:

-1.sistem paușal: pentru fiecare categorie de folosință în parte, prin înmulțirea cantităților specifice normate cu suprafețele totale ale incintelor construite și NECONSTRUITE, exclusiv terenurile arabile și grădinile aferente fiecărui utilizator.

2.prin calcul: cantitatea de apă se determină în funcție de “coeficienții de scurgere specifici fiecărei suprafețe”. Mai pe românește: cantitățile specifice de precipitații comunicate de A.N.M. pentru luna anterioară?!?

Pentru că este mult prea complicat pentru ANPC să observe cum tuturor clienților din România ni se bagă o taxă pe gât fără a avea nimic de spus, comisarii de lux de prin OPC preferă să se facă efectiv că plouă și ne-au răspuns sec: aceste probleme semnalate de dvs. “exced sferei noastre de competență”…

Cui aparține de fapt apa de ploaie?

Aceasta pare a fi mai mult o întrebare filosofică, decât una de administrație. În realitate însă, odată căzută pe pământ sub formă de precipitații (ploaie, grindină sau ninsoare) apa de ploaie în niciun caz nu poate aparține consumatorilor casnici, așa cum susține APA CTTA SA Alba, care ne-o și facturează. Și asta pentru simplul fapt că apa de ploaie ajunge în canalizarea orașului (fie ea în sistem unic – laolaltă cu apa menajeră –  sau divizor – sistem divizat separat față de apele uzate ale populației – ceea ce nu este cazul la Alba Iulia sau Sebeș spre ex.) dincolo de limita de contract utilizator – operator. Cu alte cuvinte, cei care locuiesc la bloc plătesc un serviciu care nu intră în sarcina lor, întrucât apa de ploaie este colectată de sistemul de canalizare al orașului și NU de canalizarea lor din apartament (asta asumând că infiltrațiile din apartamente nu ajung în canalizare).

Prin urmare, cum apa meteorică (de ploaie) se scurge în rețelele de scurgere a apei pluviale care aparțin localităților, rezultă că în ultimă instanță responsabilitatea ca aceste rețele să nu se încrucișeze cu rețeaua de canalizare a operatorului de apă aparține unităților administrativ- teritoriale. Prin urmare primăriile trebuie să plătească pentru apa de ploaie, în niciun caz consumatorii casnici sau agenții economici!

PS: așteptăm încă răspunsul oficial din partea ANRSC, a SC APA CTTA SA Alba și a mai multor operatori din țară, precum și din partea mai multor primării din Județ. Ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță orice autoritate publică din jud.Alba care nu ne va răspunde în termenul legal!

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU