Victor Negrescu (S&D) este europarlamentarul din Municipiul Sebeș care reprezintă România la Bruxelles. Totodată, este singurul eurodeputat care a avut realizări concrete pentru județul Alba în acest mandat mândrindu-se cu apartenența sa la comunitatea noastră chiar în plenul legislativului european. L-am invitat astăzi să ne prezinte, la Hit FM, cum se vede județul Alba din perspectiva unui eurodeputat foarte activ în Parlamentul European.
Locuiți în Municipiul Sebeș. Sunteți și tânăr, aveți 38 de ani. Ați investit în localitatea noastră. Cum se văd Sebeșul și județul Alba din perspectiva dumneavoastră?
Alba este un județ cu foarte mult potențial, pe care, din păcate, nu îl fructificăm suficient. În diferitele mele demnități publice, precum și în calitate de eurodeputat, am susținut mereu proiectele de dezvoltare ale județului, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea economiei locale.
De altfel, în calitatea mea de responsabil al Grupului S&D pentru bugetul european, am obținut creșterea fondurilor europene pentru infrastructura de transport, agricultură, sănătate sau educație, resurse care au ajuns și în România și de care beneficiază multe comunități locale din județul Alba.
Discrepanțele și inegalitățile existente în România, și în mod particular în județul Alba și în Municipiul Sebeș însă ne fac rău. Avem persoane care au reușit profesional, și ne bucurăm de acest lucru, dar din păcate circa 1/3 din salariații din județ sunt plătiți cu salariul minim sau au venituri mult sub standardele de viață. De aceea, am susținut crearea salariului minim european și obținut astfel creșterea, în ultimii ani, a veniturilor pentru români.
Totodată, județul Alba se confruntă cu o depopulare masivă. Aproape 1/3 din populație este reprezentată de pensionari pentru care nu se face însă, din păcate suficient. Mă bucur că am reușit recent să convingem Comisia Europeană să putem modifica PNRR-ul, pentru a debloca înghețarea pensiilor până în 2027 impusă de fostele guverne, și crește astfel veniturile seniorilor noștri.
Municipiul Sebeș nu se confruntă cu această problemă, însă potențialul său trebuie fructificat prin dezvoltarea infrastructurii. Crearea unei centuri de nord a orașului pentru descongestionarea traficului, crearea unei zone industriale periurbane, dezvoltarea spațiilor verzi și a serviciilor educaționale și medicale, se pot face folosind fondurile europene disponibile. Am trăit în zona Munților Apuseni și la Alba Iulia, iar recent m-am mutat la Sebeș ca un mesaj de încredere și de sprijin pentru această frumoasă localitate și pentru cetățenii din municipiu.
Continui să cred că nimeni nu trebuie lăsat în urmă și că trebuie să conlucrăm pentru a elabora o strategie de dezvoltare județeană, raportată la tendințele europene, care să asigure echitate și o evoluție graduală și sustenabilă a comunităților noastre.
Ați pus accent mereu pe dezvoltarea economică a României. Considerați că țara noastră profită suficient de oportunitățile europene?
Cred în potențialul României. Am devenit ușor un actor economic relevant în regiunea noastră însă în continuare trebuie să ne racordăm la piața europeană, să ne creștem productivitatea. Mă bucur să văd în Alba investițiile de la Bosch sau cele de la Mercedes aduse în timpul guvernărilor social-democrate dar eforturile noastre trebuie să continue.
Trebuie să trecem de la o economie atractivă pe baza salariilor mici, la o economie bazată pe productivitate generată de resursă umană bine calificată, venituri adecvate și materie primă la costuri decente. Și cred că putem face acest lucru. Trebuie să folosim în mod coerent și eficient resursele europene. De exemplu, județul Alba putea să atragă în perioada 2020-2024 peste 1 miliard de euro, dar suntem foarte departe de această țintă. Dacă reușim 10% din suma posibilă, ar fi fantastic și personal am sprijinit toate proiectele locale menite să ajute la dezvoltarea județului nostru.
În strategia pentru dezvoltarea regională a Uniunii Europene propusă de comisarul social-democrat Elisa Ferreira și susținută de colegii mei din Grupul S&D prezentăm cum putem folosi activ fondurile și oportunitățile europene. De altfel, sunt multe exemple de bună practică la nivel european, dar și național. Vedeți județele Hunedoara sau Galați care în ultimii ani au prosperat și au avut o creștere exponențială, deși erau în urma județului Alba.
De la aderarea României până astăzi avem un sold pozitiv de peste 50 de miliarde de euro. Mă întreb ce soluție au cei care ne vor ieșiti din Uniunea Europeană. Îi invit să plătească ei factura celor 50 de miliarde de euro, dacă au o soluție mai bună. Uniunea Europeană este aliatul de care avem nevoie pentru dezvoltarea comunităților noastre, iar acest lucru se vede și se poate vedea și mai bine cu oameni capabili care să conducă autoritățile locale în spiritul prezentat de colegii mei în strategia S&D.