De Rusalii, arhiepiscopul Irineu a slujit la Alba Iulia

- Actualitate - iunie 23, 2024
Distribuie

Duminică, 23 iunie 2024, de Praznicul Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Platoul Romanilor, municipiul Alba Iulia. Cu prilejul hramului locașului de închinare, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși. Comunitatea parohială de aici este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Noi trebuie să suportăm zilnic o presiune imensă care apasă mințile și inimile noastre. Trebuie să suportăm ispita, tristețea, supărarea și frica, precum și păcatul, vina, tulburarea și anxietatea. Noi n-am putea face față la o astfel de presiune fără puterea interioară pe care Sfântul Duh ne-o asigură. Fără El, ne lipsește toată întărirea, adică lumina care să ne călăuzească, glasul care să ne îmbărbăteze și mâna care să ne sprijine. Dar câtă vreme Îl avem pe Sfântul Duh, singurătatea, disperarea și necazul sunt suportabile. Iată de ce este bine să ne rugăm: «Vino, Duhule Sfinte, și Te sălășluiește întru noi»”.

În cadrul slujbei, Părintele Arhiepiscop Irineu a oferit în dar parohiei Platoul Romanilor o raclă care adăpostește un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Iachint din Roma. După oficierea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite șapte rugăciuni închinate Sfintei Treimi. Aceste invocări speciale amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt care au fost revărsate asupra Sfinților Apostoli în ziua Cincizecimii. De asemenea, tot în această zi, au fost binecuvântate spicele de grâu care au fost împărțite mai apoi tuturor credincioșilor prezenți.

Parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost pusă la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh. Slujba de resfințire a bisericii a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, la data de 15 decembrie 2019. (comunicat Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.