Drumul de pe Râul Mare riscă să rămână în „epoca de piatră”

- Administratie - decembrie 22, 2020
Distribuie

Drumul de pe Râul Mare riscă să rămână în „epoca de piatră”, atrag atenția reprezentanții Primăriei Cugir.

Potrivit acestora, în demersul său de a-şi dezvolta turistic zona montană, prin preluarea şi ulterior prin modernizarea drumului forestier Râul Mare-Şureanu, Cugirului i se pun primele piedici la nivel judeţean, de către Direcţia Silvică Alba, şi apoi la nivel naţional, de către Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA. Cele două instituţii au răspuns negativ la solicitarea Primăriei Cugir ca drumul şi terenul aferent lui să fie trecute în domeniul public al oraşului şi în administrarea consiliului local, în prezent ele fiind în domeniul public al statului şi în administrarea RNP Romsilva.

Turismul în zona de munte este văzut de către conducerea administraţiei locale cugirene ca una dintre oportunităţile viitoare de dezvoltare economică a oraşului, cu condiţia amenajării optime a infrastructurii rutiere. „Cugirul poate, trebuie şi are dreptul să beneficieze de oportuniţăţile turistice ale zonei în care se află. Vrem să modernizăm drumul Râul Mare-Şureanu, care este cea mai rapidă cale de acces către Domeniul Schiabil, însă nu putem face acest lucru decât dacă devenim proprietari asupra drumului. Din păcate, demersul nostru întâmpină primele piedici, însă vom continua să parcurgem toţi paşii legali necesari, pentru că nu putem permite să pierdem o oportunitate de dezvoltare economică”, a precizat primarul Adrian Teban.

Primăria Oraşului Cugir consideră că avizele negative date de cele două instituţii sunt nu doar neîntemeiate, ci şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către Direcţia Silvică Alba şi RNP Romsilva, solicitând revenirea asupra hotărârilor luate.

În primul rând, se reclamă o încălcare a competenţelor expres prevăzute de lege în cazul ambelor decizii. Concret, Hotărârea nr. 57/14.10.2020 a Comitetului Director al Direcţiei Silvice Alba este lovită de nulitate din simplu motiv că instituţia în cauză nu are atribuţii de avizare privind trecerea drumului forestier Râul Mare-Şureanu în proprietatea publică a oraşului Cugir. „Conform Ordinului nr. 1019/2019, asupra deciziei de emitere a avizului are competenţă doar Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva şi nicidecum un organ colegial al unei unităţi din subordinea Directorului General al RNP – Romsilva”, se arătă în plângerea prealabilă formulată de Primăria Cugir.
Tot nulă, pe motiv de încălcare a competenţelor, este considerată şi adresa prin care directorul general RNP Romsilva comunică faptul că „nu se poate emite avizul”. În fapt, solicitarea Primăriei Cugir nici măcar nu a fost dezbătută de către Consiliul de administraţie al instituţiei, cel în măsură să ia o decizie în acest sens, se arată într-un comunicat de presă.

Administraţia locală cugireană reclamă inclusiv lipsa unor motivaţii temeinice şi corespunzătoare. Argumentul că „drumul forestier în cauză deserveşte în totalitate fond forestier proprietate publică a statului” este considerat contrar adevărului, deoarece o porţiune din acesta, respectiv 6,60 km este proprietatea Oraşului Cugir, iar drumul deserveşte alte şapte suprafeţe de pădure aflate în proprietatea altor primării, consilii locale şi composesorate. În neconcordanţă flagrantă cu adevărul şi cu legislaţia în vigoare este considerat şi argumentul că prin trecerea drumului în proprietatea Cugirului s-ar falimenta Ocolul Silvic Cugir, în fapt, conform legislaţiei din domeniu, acesta având în continuare dreptul să folosească ca şi în prezent acest drum forestier. „În plus, ne întrebăm retoric dacă explotarea fondului forestier pe un drum modernizat scade sau creşte rentabilitatea”, mai precizează edilul Cugirului.

Primăria Oraşului Cugir este decisă să apeleze la toate mijloacele legale, obiectivul demesrului fiind dezvoltarea turismului în zona Cugir şi impulsionarea economică a oraşului, se mai afirmă în comunicatul amintit.

Service camioane
Comments are closed.