Elevi de la cele cinci colegii naționale militare din țară s-au reîntâlnit la sfârșitul săptămânii trecute, cu dorința de a reînvia dragostea pentru tradițiile populare și meșteșugărești și pentru a promova valorile naționale românești.
În perioada 7-9 octombrie, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a găzduit a treia întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului educaţional „Unitate în diversitate prin tradiţii, obiceiuri şi folclor”. Tema acestei întâlniri a fost „Meșteri, meșteșuguri, ocupații și îndeletniciri tradiționale”, iar participanții au pregătit diverse materiale care au ilustrat tema propusă.
Echipa Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, formată din 16 elevi, un cadru didactic și un instructor artistic, a prezentat meșteșugul făuririi tulnicului. Elevii militari au realizat cu oceastă ocazie filmări cu meșteri populari, interpreți și specialiști din Țara Moților, în realizarea tulnicelor și interpretarea melodiilor: Aurel Mocan (meșter popular), Nina Onețiu (tulnicăreasă) și Barbu Todea (învățător), au pregătit o mică scenetă în care a fost prezentat acest vechi instrument de suflat, un adevărat simbol al Ţării Moţilor și i-au încântat pe toți cei prezenți cu cântece interpretate la tulnic.
„Această activitate a reprezentat o experiență frumoasă pentru mine și colegii mei și ne-a reamintit cât de important este să continuăm să păstrăm tradițiile populare românești. Mă bucur că am putut prezenta colegilor din toată țara tulnicul, acest instrument muzical simbol al moților care are o importanță istorică deosebită și care face parte din moştenirea culturală a poporului nostru”, a spus eleva caporal Irina Oarga.
Felicitări tuturor participanţilor!
Comunicat Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia