Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş marchează 150 de ani de la moartea lui Franz Binder (1820–1875), explorator, diplomat și comerciant originar din Sebeş, prin expunerea unui obiect remarcabil din colecția acestuia: un scăunel zoomorf provenit de la tribul Bari din Sudanul de Sud, ales drept exponatul lunii aprilie.
Confecționat dintr-o singură bucată de lemn exotic de esență tare, scăunelul are o lungime de 37 cm, lățime de 14 cm și o înălțime de doar 8 cm. Piesa impresionează prin forma sa unică: un șezut susținut de patru piciorușe robuste, între care se regăsesc reprezentări stilizate ale organului genital feminin – un detaliu asociat, cel mai probabil, cu simboluri de fertilitate și magie sexuală. Capul stilizat de hipopotam și coada lungă, perforată, completează acest obiect cu valențe ritualice.
Anton Kaufmann, unul dintre primii cercetători ai triburilor nilotice, nota în 1861 că bărbații Bari obișnuiau să poarte astfel de scăunele mici pentru a evita statul direct pe sol, confirmând folosirea și dimensiunea acestora exact în perioada în care Franz Binder se afla în acea regiune.
Stabilit în Khartoum din 1852, Binder a devenit viceconsul al Imperiului Austriac în 1857. În contextul morții negustorului francez Alphonse de Malzac, Binder a achiziționat o parte din proprietățile acestuia în localitatea Rumbek, actuala capitală a Districtului Lacurilor din Sudanul de Sud. A intrat astfel în contact direct cu tribul Bari, iar activitatea sa diplomatică și comercială s-a intersectat cu conflicte locale și expediții de explorare, în urma cărora a adunat o impresionantă colecție de obiecte africane.
Revenit definitiv în Transilvania în 1863, Franz Binder a donat aceste piese Gimnaziului Evanghelic din Sebeş și Societății Ardelene de Științe Naturale din Sibiu, dorind să împărtășească publicului o parte din cultura și istoria regiunilor africane în care a activat. După câțiva ani petrecuți la Sebeş, s-a stabilit în localitatea Vurpăr, unde a murit pe 11 aprilie 1875.
Exponatul lunii aprilie, scăunelul zoomorf Bari, poate fi admirat în cadrul colecțiilor permanente ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, ca o mărturie a aventurilor, pasiunii și contribuției remarcabile a lui Franz Binder la cunoașterea Africii de către europeni.


