Exponatul lunii iunie la muzeul albaiulian: imagini cu eroul moților Avram Iancu

- Actualitate - iulie 1, 2024
Distribuie

Marți, 2 iulie, ora 11, la Muzeul Național al Uniri din Alba Iulia va avea loc prezentarea exponatului lunii iulie. În anul bicentenarului nașterii lui Avram Iancu, luna iulie va fi dedicată unui set de imagini în care acesta apare în ipostaza de revoluționar. Este amintit astfel rolul său de conducător al românilor în timpul anilor 1848-1849, de general al Legiunii Auraria Gemina.

În gravuri și desene litografiate, cromolitografiate ori fotocopiate, Iancu apare bust, cu pistoale la brâu, ecvestru, comandându-și oștile, ori, în imaginile mai târzii, în picioare, însoțit de sabie, supradimensionat și amplasat în fundaluri care amintesc cadrul natural al Munților Apuseni. De la modelele lui Barbu Iscovescu și Ioan Constande, imaginea lui Avram Iancu s-a completat și reinterpretat de pictorii Mișu Popp, Pierre Bellet ori Costin Petrescu. Figura „Regelui Munților” s-a multiplicat pe diferite materiale, circulând pe foi volante, sau s-a tipărit, la dimensiuni mai mici, sub formă de carte poștală, menținând și amplificând mitul eroului național al românilor.

Piesele au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia în 1929 ca donații din partea societății culturale ASTRA sau au fost achiziționate ulterior, de la particulari. (comunicat Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia)

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.