Exponatul lunii octombrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: „Cazania lui Varlaam” – prima carte în limba română tipărită în Moldova

- Culture - octombrie 7, 2024
Distribuie

Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș prezintă în luna octombrie „Cazania lui Varlaam”, o operă de referință în cultura românească. Tipărită în 1643 la Iași, sub patronajul domnitorului Vasile Lupu, aceasta este prima carte în limba română editată în Moldova și are o importanță majoră pentru evoluția limbii și culturii românești.

Cartea, cunoscută și sub denumirea de „Carte românească de învățătură”, a fost realizată de mitropolitul Varlaam Moțoc și conține predici religioase traduse și prelucrate de acesta. Exemplarul expus la muzeu provine de la biserica din Cut și păstrează încă elemente originale, precum o însemnare olografă din 1860 care menționează apartenența cărții la biserica din localitate. De asemenea, pe câteva dintre pagini se observă urmele unor restaurări vechi.

„Cazania lui Varlaam” este apreciată pentru complexitatea sa tipografică și artistică, cu xilogravuri realizate de Ilia, un artist de renume din epocă. Valoarea sa culturală și istorică este întărită de faptul că surprinde evoluția limbii literare românești din secolul al XVII-lea, fiind un document de mare importanță pentru cercetători și pasionați de istorie.

Vizitatorii muzeului au ocazia să admire acest exponat remarcabil, care reflectă contribuția lui Vasile Lupu și a mitropolitului Varlaam la dezvoltarea culturii și educației în Moldova.

Service camioane
Comments are closed.