FOTO: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se modernizează, dar rămâne neatractiv pentru medicii tineri. Secția UPU are cel mai mare deficit de personal

- Stirile Zilei - noiembrie 20, 2024
Distribuie

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se află într-un proces de modernizare important, însă, în ciuda investițiilor majore, o provocare semnificativă rămâne atragerea medicilor tineri, iar Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) să se confrunte cu un deficit semnificativ de personal medical. Chiar și în contextul îmbunătățirii infrastructurii și dotării unității, spitalul întâmpină dificultăți în a atrage candidați pentru posturile vacante, iar multe dintre posturi rămân neocupate.

Modernizarea  și extinderea UPU

Una dintre investițiile semnificative în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia este proiectul de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU). Până în prezent, o nouă structură a fost finalizată, iar lucrările continuă pentru conectarea vechiului corp de clădire cu noua clădire, printr-un culoar de legătură. Această investiție are ca scop îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de tratament și creșterea capacității unității de a prelua pacienți, dar și de a reduce timpii de așteptare.

Proiectul include, de asemenea, dotarea UPU cu aparatură medicală de ultimă generație, ceea ce va permite personalului medical să ofere servicii de mai bună calitate. Modernizarea este realizată cu fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean Alba, iar valoarea totală a investiției se ridică la peste 14,1 milioane de lei. De asemenea, autoritățile spitalului speră că aceste îmbunătățiri vor contribui la atragerea unui număr mai mare de medici, însă acest lucru nu s-a întâmplat încă în mod semnificativ.

Deficitul de personal medical 

Medicul șef al UPU, Aurel Crișan, a declarat că  în ciuda eforturilor de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, numărul de medici care se prezintă este extrem de scăzut. Posturile disponibile, atât pentru medici specializați, cât și pentru rezidenți, rămân majoritatea neocupate.

Deși au fost organizate 4 concursuri pentru posturile vacante, în ultima perioadă,  în majoritatea cazurilor nu s-au prezentat candidați, iar posturile de medic primar și rezident au rămas neocupate. În prezent, spitalul are promisiuni de la doi medici rezidenți din Târgu Mureș,  care urmează să ajungă în iarnă, dar chiar și aceștia sunt insuficienți pentru a acoperi deficitul existent.

Cauzele deficitului de personal

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia problema lipsei de personal se regăsește în multe județe mici din România, unde atragerea medicilor tineri este o provocare majoră. Multe cadre medicale preferă să rămână în marile centre universitare, unde au oportunități mai mari de dezvoltare profesională. Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova sunt exemple de orașe care reușesc să atragă un număr mare de tineri medici datorită oportunităților pe care le oferă. 

„Este o problemă generală, nu doar în Alba. Noi nu suntem atractivi și din cauză că adresabilitatea la UPU Alba Iulia este foarte mare și din această cauză este și multă presiune”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Diana Mârza.

Diana Mârza: „Din păcate, nu putem alege medicii. Medicii care ne vin, așa cum sunt, trebuie să-i primim…”

Managerul spitalului din Alba Iulia a spus că încearcă să ofere servicii medicale de calitate pacienților și afirmă că, deși mai apar unele sincope și probleme, în unitatea pe care o manageriază, situația este destul de bună, în ciuda faptului că numărul scăzut de medici a scăzut și posibilitățile de triere a personalului.

„Din păcate, nu putem alege medicii. Medicii care ne vin, așa cum sunt, trebuie să-i primim, pentru că altfel riscăm să nu mai avem nici acești medici. În toată țara, numărul medicilor este minim. Toate județele care sunt similare județului nostru, fără a fi clinici universitare, se confruntă cu această problemă și, din păcate, nu suntem în situația de a tria acești medici. Ne cerem scuze atunci când mai apare câte o problemă, dar încercăm să oferim servicii de calitate pacienților noștri”, a mai spus Diana Mârza.

Măsuri pentru îmbunătățirea serviciilor

În ciuda dificultăților, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia spun că vor continua să facă eforturi pentru îmbunătățirea serviciilor și pentru a atrage personal medical competent.

Printre măsurile luate se numără:

Extinderea spațiilor de tratament pentru a face față numărului crescut de pacienți. Crearea unor fluxuri de tratament clare pentru a reduce riscurile de infecție și a asigura un tratament rapid și eficient. Investirea în aparatură medicală modernă, care va îmbunătăți calitatea serviciilor de urgență și va reduce timpii de așteptare.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU