Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor sărbători, duminică 20 septembrie 2020, 154 de ani de la nașterea marelui poet transilvănean George Coșbuc.
Cele două instituții vor marca evenimentul on-line, pe toată durata zilei de duminică, cu excepția evenimentului solemn de depuneri de jerbe și coroane de flori, eveniment ce va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central „Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:00. Momentul solemn de la statuia poetului George Coșbuc se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea impactului pandemiei COVID-19.
Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera marelui poet se vor desfășura după următorul program:
Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Facebook
Ora: 9:00
– Medalion literar: George Coșbuc
– Recomandare carte adulți: George Coșbuc, Opere, București, Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă, 2007.
- Recomandare carte copii: George Coșbuc, A venit un lup din crâng, Cluj-Napoca, Cartimpex, 1998.
– Citatul zilei
– Știați că…?
-Poezia Zilei: Numai una! De George Coșbuc.
– Memoria locului: George Coșbuc în amintirile Albei
- Aniversările Zilei.
Aleea Scriitorilor
Ora 12:00
- Moment solemn la bustul scriitorului George Coșbuc
George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din județul Bistrița-Năsăud (azi se numește Coșbuc în onoarea marelui poet). Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la școlile Blajului transmițându-i dragostea pentru învățătură, în general și pentru literatură, în mod special. După ce își definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, fiind tot mai interest de folclor și de trecutul istoric al poporului român. De-a lungul timpului va publica poezie, literature pentru copii, publicistică, critică și va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat traducerile la sufletul și mediul românesc autentic. Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Coșbuc a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumusețe și un ritm deosebit de frumos. Pentru activitatea sa literară, în 1916, va fi ales membru al Academiei Române.
George Coșbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coșbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” îi dezvelește o placă cu următorul text: George Coșbuc (1866-1918). Poetul țărănimii a stat în această casă două zile. Societatea de Lectură „G. Coșbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923. În 2003 Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” dezvelește o nouă placă memorială iar sculptorul Dumitru Paima l-a nemurit într-un bust de bronz amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.