Guvernul va aproba săptămâna aceasta salariul minim pe economie de 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie

- Stirile Zilei - octombrie 28, 2024
Distribuie

Guvernul României va aproba în această săptămână salariul minim pe economie, stabilit la 4.050 de lei, care va fi aplicat începând cu data de 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut luni de premierul Marcel Ciolacu, după discuțiile purtate cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor.

„Decizia de majorare a salariului minim este luată. Este hotărât la 4.050 de lei, după consultările cu partenerii sociali”, a afirmat Ciolacu, subliniind că implementarea acestuia va avea loc începând cu 1 ianuarie. De asemenea, el a subliniat că urgența aprobării acestei măsuri nu este justificată, având în vedere că salariul minim este deja stabilit.

În prezent, salariul minim brut pe economie este de 3.700 de lei lunar pentru o normă întreagă, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024.

Este important de menționat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie va fi stabilit prin hotărâre de guvern, în urma consultărilor cu partenerii sociali. Această schimbare face parte din transpunerea Directivei europene 2041/2022, care introduce un mecanism predictibil de actualizare a salariului minim, bazat pe o formulă care ia în considerare mai mulți factori ce influențează nivelul de trai.

Cercetările realizate de Blocul Național Sindical (BNS) sugerează că această nouă formulă de stabilire a salariului minim va avea efecte pe termen mediu și lung, fiind net avantajoasă comparativ cu sistemul aplicat în perioada 2021-2024.

bani
Service camioane
Comments are closed.