În ultimele 48 de ore, au fost verificate 1.645 de persoane aflate în carantină, 1.466 aflate în izolare și au fost organizate 22 de acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 660 de persoane. Alte 62 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.
Au fost controlate 58 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 141 de terase, restaurante, fastfood-uri și 141 de mijloace de transport, din care 39 mijloace de transport în comun.
Echipele de control au depistat și sancționat 35 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală.
De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Teiuș, au fost legitimate 52 de persoane, au fost verificate 28 de autovehicule și au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, din care 10 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.
Reamintim cetățenilor noile măsuri stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1050, adoptată la data de 2 octombrie a.c., ce urmează a fi aplicate pe durata stării de alertă, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.
Astfel, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
1. Cele vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
2. Cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.
Certificarea vaccinării și a trecerii prin boală se face prin scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicația mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului.
Ca titlu de exemplu, enumerăm câteva dintre activitățile la care accesul este permis doar cu prezentarea certificatului digital în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori:
– organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane;
– organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5:00-24:00.
– organizarea activității operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;
– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte poate fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-24:00;
În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise.