IPJ Alba: Peste 800 de angajați din structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați în județul Alba pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral

- Pe Surse - decembrie 6, 2020
alba
Distribuie

DECLARAȚIE DE PRESĂ

În județul Alba peste 800 de angajați din structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizați în județul Alba pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba are în responsabilitate 171 de secții de votare, constituite în 145 de locaţii, unde sunt prezenţi 233 de poliţişti, Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba are în responsabilitate 206 secții de votare dispuse în 189 de locații, unde sunt prezenți 195 de jandarmi, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență participă la misiune cu 203 cadre.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare sunt sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi desfășoară activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, au fost constituite echipe operative de polițiști, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până în momentul acestei declarații, în județul Alba nu a fost semnalat nici un incident cu privire la desfășurarea procesului electoral.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.

Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuși, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare o altă persoană pentru a-l ajuta. Aceasta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secției de votare.

Preşedintele secției de vot poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Reamintesc că printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Precizez că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

Vă reamintesc că în cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Pe parcursul întregii zile, vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral și cu modul de soluționare a sesizărilor de contravenții și infracțiuni care sunt în competența MAI.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU