Județul Alba se afundă în propriile gunoaie! Și la propriu…și la figurat!

- Anchete - noiembrie 26, 2019
Distribuie

O investiție de 24 milioane de euro zace la Galda de Jos *Un proiect total de aproape 60 de milioane de euro nu este nici la această oră fructificat*Utilajele de milioane de euro ies rând pe rând din garanție *Tipic românesc: vinovații nu există! *Deși perfect pe hârtie, nimic nu se mai mișcă *Sistemul licitațiilor din România blochează cel mai ambițios proiect al CJ Alba

Prea obișnuiți să îi vedem mereu pe politicienii din România aruncând mereu pisica moartă în ograda celuilalt, am ajuns la o problemă veche, dar atât de actuală: GUNOAIELE! Și nu ne referim neapărat la cele umane, ci la cele pe care noi oamenii le producem și nu știm ce să facem cu ele. Cel puțin în județul Alba.

          Suedia a ajuns să importe resturile menajere din alte țări, întrucât la ei nimic nu se pierde, totul se transformă. La noi nimic nu se transformă, dar nici măcar nu îl putem face pierdut!

  • Sistem de spalare a rotilor camioanelor la iesirea din rampa
  • Cantar la intrarea pe Rampa din Glada de Jos
  • Laborator de analize din cadrul Depozitului de deseuri de la Galda de Jos

Scurt istoric!

[read more] Încă de prin 2010  a început să se întrevadă (nu chiar în toate mințile luminate ale tuturor liderilor administrațiilor publice locale sau județene, evident) faptul că sistemul de gestionare a deșeurilor menajere existent la acea dată se va apropia de un colaps evident. Și asta pentru că încă de la începutul anului 2008 activiștii de mediu din România atrăgeau atenția că până în 2009 toate haldele de gunoi neconforme din UE (și deci și din România), trebuiau închise. Cum la noi informațiile ajungeau mai greu și aburii victoriilor electorale îi îmbătau pe toți cei care și astăzi confundă statutul de ales local cu cel de mic “zeu” pe pământ, și în Alba s-au trezit că gunoaiele încep să miroasă!!

Astfel că se face un studiu de fezabilitate (pe la sfârșitul lui 2012), care spunea că perioada estimată de realizare a investiției va fi până în 2015. Mai mult, îmbătați de aburii unei reușite pe hârtie, puteam închide liniștiți și haldele de gunoi neconforme de la Alba Iulia (Pârâul Iovului), Blaj, Abrud, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș (la acest moment toate acestea sunt închise, ba chiar unii se și strofocă să construiască o așa numită autostradă pe marginea ei – subiect asupra căruia vom reveni în curând).

Doar că lucrările la Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos, inclus în proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” au început abia în 16 martie 2015. Reamintim că „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 euro (205.245, 947 lei). Investiția a fost finanțată din fonduri CE, alocații bugetare și fonduri proprii.

În sine, numai pentru Centrul de gestionare a deșeurilor și pentru halda de gunoi de la Galda s-au cheltuit nu mai puțin de 24 milioane de euro, o investiție care acum zace fără a putea fi pusă în valoare.

Veriga 1 din lanțul slăbiciunilor ar putea arunca în aer tot proiectul!

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Alba se bazează în esență pe COLECTAREA SELECTIVĂ. Mai pe românește, pentru ca întreaga investiție a CJ Alba să aibă cu adevărat rost și efect, ar trebui ca toți casnicii și operatorii economici din județul Alba să colecteze selectiv gunoiul. Adică astăzi, în 2019, ar trebui ca tot gunoiul care se colectează la nivel de județ să se strângă în acest regim de selectivitate, pe fracții: 1. hârtie și carton, 2. Plastic, 3.Sticlă și geam 4. Fracție umedă-gunoiul menajer. La acestea se adaugă resturile vegetale de la nivelul gospodăriilor, parcurilor și altor agenți economici specifici.

În realitate însă, în mod concret probabil că rata de colectare selectivă la nivel de județ probabil că nu depășește nici măcar 5% la modul strict, în contextul în care doar câteva localități au implementat astfel de servicii (iar în unele dintre acestea sistemul a eșuat lamentabil).

Prin urmare, dacă prima verigă a acestui lanț, respectiv noi toți cetățenii acestui județ, nu ne vom educa să colectăm selectiv, primăriile nu se vor implica activ să ne asigure toate mijloacele specifice (pubele distincte, materiale informative, beneficii directe și indirecte ale colectatului selectiv etc.), CJ Alba se va putea lăuda pe mai departe cu o investiție frumoasă, fascinantă chiar, însă din păcate total ineficientă!! [/read]

Service camioane
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU