Joi, 23 martie 2023, ora 18.00, Muzeul Principia din Alba Iulia va găzdui lansarea volumului „Sub geana însângerată a asfințirii”, de Dumitru Mălin.
Prezintă: Ioan Radu Văcărescu – președintele filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Posada – critic literar, poet, eseist, publicist, respectiv Radu Todoran – scriitor albaiulian.
Evenimentul este deschis publicului, urmând a fi transmis și pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Zenovie Cârlugea, scriitor, critic și istoric literar, spune despre volumul lui Dumitru Mălin:
„Sub geana însângerată a asfințirii” (Tipo Moldova, 2023, 209 p.) este un fel de „retrospectivă” plină de nostalgii și trăiri dolorice a poeziei lui DUMITRU MĂLIN (n. 22 martie 1950, Baia de Arieș, Muncel, județul Alba).
Două sunt arhitemele sub care se manifestă lirismul munceleanului de pe Valea Arieșului, rămase, în mare, așa, de la debutul editorial din 1982 („Zodia mărturisirii”, Facla), până la mai recentul „În munte, lângă piatra cântătoare” (2020).
În primul rând, ca într-un arhitext recapitulativ, un sentiment apăsat de pierdere a unei lumi, cam de felul „dezrădăcinării”, trăit de poeții Ardealului, de la Goga-Iosif și Aron Cotruș, până la „expresionistul” Blaga din „Biografie” (Lauda somnului, 1929), cu căderea din „paradisiac” într-o lume acherontică, de unde „înstrăinarea” de sine (ruptură ontologică) și împovărarea cu „poveștile sângelui uitat de mult”, ca un „păcat” sub o zodie rea (cu vorbele poetului din 1923: „Am înțeles păcatul ce apasă peste casa mea/ ca un mușchi strămoșesc./ O, de ce am tălmăcit vremea și zodiile/ altfel decât baba ce-și topește cânepa în baltă?”).
„Un nietzschean „pierzător de înger”, în tradiția liricii ardelene”, cum îl descrie Zenovie Cârlugea pe Dumitru Mălin.
Citește și: