Monumente ale naturii din județul Alba: Fagul împăratului, pomul cu frunze veșnice

- Actualitate - mai 30, 2024
Distribuie

Natura: #valori: flora județului Alba

Fagul împăratului, pomul cu frunze veşnice care refuză să cadă înainte de anotimpul geros și protejează, astfel, mugurii de pe crengi de frigul iernii, a fost declarat în anul 1999 monument al naturii de interes judeţean.

Arborele are o coroana de o frumuseţe imperială, iar frunzele iau toamna o culoare brună-maronie, rămân pe copac până primăvara şi cad doar când apar noile frunze.

Oamenii locului spun că copacul ar avea peste 500 de ani şi că ascunde o multitudine de legende. Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel: ”Se spune că pe la anul 1850, după ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-i liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu. În drum spre Câmpeni, se zice că Împaratu ar fi poposit la umbra falnicului copac. În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa. Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde: «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos nu pot sta de vorbă!”.

Cum ajungi?

Fagul împăratului se află în judeţul Alba, lângă satul Muncelu, pe malul drept al Arieşului, în amonte de Baia de Arieş. La fag ajungi pe ruta DN75 Turda-Stei, până în Muncel de unde poate fi observat într-un pâlc de molizi din lunca Arieşului.

Să descoperim și să protejăm flora județului Alba! Să luăm cu noi doar amintiri prin imagini!

Consiliul Județean Alba

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.