Săptămâna aceasta, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul european de anul viitor, am început negocierile cu grupurile politice.
Prioritățile mele în calitate de raportor sunt clare:
1.Fonduri suplimentare pentru ceea ce este prioritar pentru cetățeni: educație, sănătate, crearea de locuri de muncă, agricultură, IMM-uri și combaterea inflației.
2.Salvarea fondurilor europene necheltuite, accelerarea implementării programelor europene și debirocratizarea lor, dar și identificarea de resurse pentru finanțarea planurilor de redresare.
3.Noi inițiative europene pentru sprijinirea seniorilor, combaterea bolilor cardiovasculare, introducerea dimensiunii sociale în proiectele europene, implementarea concluziilor rezultate din acțiunile şi dezbaterile care au avut loc în cadrul anilor europeni dedicați tineretului și competențelor, susținerea fermierilor, dezvoltarea sistemului de intervenții de urgență la nivel european, stimularea antreprenoriatului și sprijinirea diasporei și a lucrătorilor mobili.
4.Finalizarea aderării României la spațiul Schengen, securizarea frontierelor externe ale UE, finanțarea țărilor aflate în prima linie, precum România, și susținerea Republicii Moldova.
Toate aceste priorități riscă să fie afectate de decizia controversată a liderilor statelor membre care au propus tăieri la programele gestionate de Comisia Europeană în domeniul cercetării, sănătății, agriculturii și coeziunii europene. Cu o poziție comună puternică a Parlamentului European îi facem să se răzgândească așa cum am făcut-o și pe alte subiecte.
Varianta inițială a orientărilor Parlamentului European privind bugetul european: https://www.europarl.europa.eu/…/BUDG-PR-758108_EN.pdf
Victor Negrescu, europarlamentar PSD
Citește și: