Simona Andreia Păun, o femeie în vârstă de 74 ani, așteaptă cu înfrigurare decizia justiției pentru un teren de pădure din zona Nucșoara, județul Argș, pe care l-a moștenit de la bunicul său, care a fost confiscat de autoritățile comuniste la finalul anilor 40 și este din nou în pericol de a-l pierde.
“În anul 2009 am reușit să redobândesc o moștenire de la bunicul meu, un teren de 760 de hectare de pădure în zona comunei Nucșoara, din județul Argeș. Aceste teren i-a fost luat bunicului de comuniști la puțin timp ce au venit la putere. Nu am apucat să ne bucurăm foarte mult pentru că tot în 2009, un domn pe nume Răzvan Grigorescu a dat în judecată Romsilva și Primăria Nucșora pentru ca mi-au retrocedat terenul”, spune Simona Andreia Păun.
Totul a început în anul 2007 când domnul Grigorescu a cumpărat drepturile litigioase privind moștenirea lui Paul Gheorghe Dimitrie și este pus în posesia unui teren de aproximativ 670 de hectare de padure. Terenul este moștenit de Paul Gheorghe Dimitrie de la tatăl său Paul N. Paul.
În anul 2009, Simona Andreia Păun a redobândit terenul de 760 de hectare confiscat de comuniști și pe care îl moștenea după bunicul ei Anton N. Paul, fratele lui Paul N. Paul. Doamna Păun a fost pusă în posesia acestui teren pe baza unui document notarial de partaj pe care frații Paul N. Paul și Anton N. Paul l-au încheiat în 1929.
Odată ce Simona Andreia Păun și-a redobândit terenul, Răzvan Grigorescu a dat-o în judecată revendicând faptul că terenul îi revine lui. Grigorescu a folosit în apărarea sa un act de confiscare a padurii conform căruia pâmântul a fost preluat de autoritățile comuniste de “Paul și N. Paul”. Grigorescu a mers în instanță invocând că Paul și N. Paul sunt una și aceesi persoană – Paul N. Paul,(tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie, cel căruia i-a cumpărat drepturile litigioase) și nu două persoane diferite: frații Paul Paul N. Paul și Anton N. Paul. Cei doi frați își împărtiseră proprietaea de aproximati 1.500 de hectare în 1929.
Procesul pornit de Răzvan Grigorescu trebuia să înceapă în 2009 la Curtea de Argeș, însă a fost suspendat și strămutat la Judecătoria Alba-Iulia de către domnul Florin Costiniu, fost judecător condamnat pentru corupție. De asemenea, domnul Răzvan Grigorescu l-a avut pe domnul Florin Costiniu și ca avocat.
În 2011, Simona Andreia Păun a câștigat la Judecătoria Alba-Iulia, cererea fiind considerată nefondată, însă Răzvan Grigorescu a făcut recurs. În martie 2012, completul de judecători a hotărât să fie casată decizia inițială și cazul să fie trimis din nou la judecătorie. Procesul a fost reluat anul acesta, iar în aprilie 2022 femeia a câștigat procesul de la Judecătoria Alba-Iulia.
Răzvan Grigorescu a făcut din nou recurs, iar următoarea decizie a tribunalului va fi definitivă. Din completul actual, cel care care va da sentința definitivă, face parte și doamna judecător Silvia Iosa, șefa secției civile a Tribunalului Alba, ea fiind parte și din completul care în 2012 a decis casarea cazului.
“Ceea ce ne dorim este să avem un complet de judecată neutru, însă din păcate, în prezent în complet sunt și nume care în 2012 ne-au dezvantajat. Vrem ca judecătorii să vadă clar cât de nedrept este acest proces față de noi, iar verdictul să fie cel corect: practic, eu și familia mea să recăpătăm moștenirea pe care am pierdut-o în urmă cu aproape 80 de ani și pe care am redobândit-o în anul 2009”, mai spune Simona Andreia Păun.