Pâinea ar urma să se scumpească din nou. Cât ar trebui să plătim

- Nationale - octombrie 22, 2024
Distribuie

Pâinea, un aliment de bază în dieta românilor, se va scumpi din nou în perioada următoare, conform anunțurilor făcute de producători.

Aceștia invocă majorarea costurilor cu materia primă și prognozează scumpiri treptate, care se vor desfășura până la finalul lunii ianuarie.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o creștere a prețului pâinii cuprinsă între 3 și 5% la nivel național. Totuși, unele companii au anunțat majorări și mai mari, de aproximativ 10%. Astfel, pentru o franzelă care costă în prezent circa 5 lei, o scumpire de 10% va însemna o adăugare de 50 de bani la fiecare achiziție.

Această creștere a prețului pâinii va avea un impact semnificativ asupra bugetului românilor, având în vedere că, în medie, fiecare persoană consumă lunar aproximativ 7 kilograme de pâine. Comparativ, consumul de cartofi este de aproximativ 3 kilograme pe lună per persoană.

Producătorii justifică scumpirile prin creșterea constantă a costurilor cu forța de muncă și a celor operaționale, inclusiv utilitățile și transportul. De asemenea, prețul grâului alimentar a crescut, deși se estimează că producția de grâu în România nu va scădea în 2024, în ciuda condițiilor de secetă.

Sursa foto: dreamstime.com

The post Pâinea ar urma să se scumpească din nou. Cât ar trebui să plătim first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.

Service camioane
Comments are closed.