Părintele Doru Gheaja la 83 de ani

- Actualitate - iulie 19, 2024
Distribuie

Gheaja Doru s-a născut în 19 iulie 1941, localitatea Buzd, judeţul Sibiu, într-o familie de preoți.

Alegând preoţia, părintele Gheaja a păstrat o legătură specială cu folclorul și cu muzica patriotică.

În anii 80 ai secolului XX, vocea sa a fost descoperită de Adrian Păunescu, care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra“. În această perioadă, părintele Doru Gheaja a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor“ (Tu, Ardeal) , a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone spune-mi tu dacă mă iubeşti“.

Colaborarea cu Adrian Păunescu (un poet contestat pentru că a slujit regimul Ceaușescu) a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea“.

Doru Gheaja a fost hirotonit preot în cadrul Parohiei Apold de lângă Sighişoara, iar după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, a fost chemat să slujească în cadrul Catedralei episcopale. Aici a slujit 14 ani, plecând la cerere.

La solicitarea sa, i-a fost încredinţată spre slujire Parohia Ortodoxă Română Centru II (așa-numita biserică grecească – sau biserica grecilor) din centrul municipiul Alba Iulia. Doru Gheaja a condus această parohie 25 de ani, până la pensionarea sa.

În aprilie 2021, Doru Gheaja a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: „Crucea Patriarhală” în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.

Pe 18 aprilie 2021, Doru Gheaja a primit titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu, județul Sibiu, iar în ziua de 30 noiembrie 2021 distincția de „Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”.

Foto: basilica.ro și facebook/ Gabriel Pleșa

Service camioane
Comments are closed.