Planuri de refacere a Lapidarium-ului din curtea Muzeului Mineritului din Roșia Montană

- Educative - februarie 11, 2021
Distribuie

Recent au fost marcați 1.890 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane, 1890 de ani de când Alburnus Maior apărea pentru prima dată pe inscripția unei tăblițe cerate descoperite în adâncurile galeriilor romane de acolo. O așezare coagulată în jurul exploatării aurului, o fabuloasă desfășurare de forțe care a modelat peisajul și a lăsat urme diverse, de la galerii săpate în inima muntelui, la temple, necropole întregi, inscripții – detalii ale unei lumi apuse.

O parte dintre mărturiile acestei lumi se află azi în Lapidarium-ul din curtea Muzeului Mineritului din Roșia Montană, chiar la intrarea în galeria romană din Orlea: zeci de altare funerare, inscripții, vestigii care vorbesc încă vizitatorilor despre tumultul acelei perioade.

Sub povara zăpezii, amenajarea care proteja Lapidarium-ul s-a prăbușit. Zidul de terasare și structura metalică au cedat, punând în pericol piesele romane expuse acolo.

”Comunitatea Roșia Montană” a lansat un apel public pentru salvarea acestor piese și amenajarea Lapidarium-ului care le găzduiește.

Au fost făcute publice și planurile de refacere a locului unde vor fi expuse cele 45 de piese antice romane, stele funerare, altare de cult și alte fragmente arhitecturale recuperate în mare parte din zidurile vechilor case din Roșia Montană.

Prin campania de strângere de fonduri s-au adunat până acum 6.500 de lei, mai fiind necesari încă 27 de mii de lei.

Service camioane
Comments are closed.
Vrei sa primesti notificari cu cele mai noi stiri? DA NU